Harde botsing vergroening en werkgelegenheid in Wales: Tata Steel gaat er meer dan helft van personeel ontslaan

Er zijn in Europa maar weinig plekken waar vergroening en werkgelegenheid zo hard botsen als in Zuid-Wales. Eind dit jaar wil Tata Steel in Port Talbot het grootste deel van zijn staalfabriek sluiten en vervangen voor milieuvriendelijkere ovens. Dat heeft het Indiase concern vrijdag bekendgemaakt, in een controversieel besluit dat veel banen kost en grote gevolgen heeft voor het hele land.

Al vier jaar lang wordt er gesproken over een ‘groene’ oplossing voor de verlieslatende en krakkemikkige fabriek van Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk (4.000 werknemers): de enige andere die het in Europa heeft naast het complex in IJmuiden. In Nederland blijven concrete besluiten over vergroening tot dusver uit, doordat overheid en het bedrijf nog overleggen over staatssteun. Maar in het Verenigd Koninkrijk is er nu een harde keuze gemaakt om de fabriek geheel aan te passen.

Vanuit milieuperspectief is dat ronduit goed. Tata Steel wil schroot gaan omsmelten tot nieuw staal, waarbij veel minder CO2 vrijkomt dan bij fabricage van staal. De uitstoot van het VK zal direct met 1,5 procent afnemen. De regering is positief en steunt het plan met een half miljard pond; Tata zelf investeert 750 miljoen pond (874 miljoen euro).

De vakbonden hebben daarentegen woest gereageerd op het besluit, waar ze donderdag in het vijfsterrenhotel St. James’ Court – eigendom van het enorme Tata-concern – in Londen over hoorden. Al binnen anderhalf jaar gaan de hoogovens dicht en verliezen ruim 2.800 mensen hun baan bij de fabriek, het overgrote deel. „Industrieel vandalisme”, stelde vakbond Unite vrijdag.

Zuid-Wales is geen welvarende regio en de staalfabriek is er een van de grootste werkgevers. Er is „geen huishouden in mijn kiesdistrict dat niet op de een of andere manier verbonden is met de staalfabriek”, zei Labour-parlementslid Stephen Kinnock vrijdag tegen Sky News.

Dat de vakbonden en oppositiepartij Labour geen fan zijn van de smelterplannen is bekend. Al maandenlang is een strijd gaande over de toekomst van de fabriek, die deels draait om de belangen tussen werkgelegenheid en vergroening. Eind 2023 zou Tata Steel al van plan zijn geweest de sanering aan te kondigen, maar tot ieders verrassing gebeurde dit toen op het laatste moment niet.

De bonden hadden toen ook al hevig geprotesteerd. Zij hebben plannen voorgelegd om een van de hoogovens open te houden tot 2032, om zo de klap voor werkgelegenheid te doseren. Tata Steel heeft dit plan afgewezen, naar verluidt wijzende op het verlies van 1 miljoen pond die de fabriek dagelijks maakt. Premier Rishi Sunak wees er vrijdag op dat er in feite maar één ander alternatief was: volledige sluiting.

Ophef in IJmuiden

Voor de Indiase eigenaar biedt het vergroeningsplan de kans om zowel te vergroenen als de fabriek überhaupt levensvatbaar te maken. Sinds de overname in 2007 heeft Tata alleen maar geld verloren op het Britse staalcomplex: concurrerend produceren met de verouderde fabriek bleek moeilijker dan verwacht. Dat leidde rond 2020 tot veel spanning in IJmuiden, waar het gevoel bestond dat de Nederlandse winsten werden gebruikt om de Britse verliezen af te dekken. Aandelen Tata Steel stegen vrijdag met ruim 2 procent toen het nieuws bekend werd.

Het gevolg van de keuze strekt verder dan Wales. In het Verenigd Koninkrijk dreigen alle hoogovens te verdwijnen. Naast Tata Steel zijn er nog installaties van British Steel (in Chinese handen) in Scunthorpe, maar ook dit bedrijf overweegt smeltovens te plaatsen.

Het staal dat uit smeltovens komt geldt als inferieur; door de vervuiling in het schroot levert het minder goed staal op en is het moeilijker te gebruiken in bijvoorbeeld de auto-industrie. Het Verenigd Koninkrijk dreigt de enige grote economie te worden in de wereld zonder hoogovens en dus zonder de capaciteit om zuiver staal te maken. De Welshe minister van economie, Vaughan Gething, zei vrijdag tegen de BBC dat hij vreesde dat het VK door het besluit meer soorten staal zal moeten importeren.

De Chinese en Indiase moederbedrijven hebben geconcludeerd dat grote investeringen in hypermoderne technieken, zoals staal maken met waterstof, geen optie zijn. Daarvoor zijn de Britse fabrieken al te verlieslatend, en is de toekomstige beschikbaarheid van waterstof te onzeker.


Lees ook
‘Dit is een shithole, maar wel het beste shithole’

<strong>Tata Steel </strong>in Port Talbot.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/harde-botsing-vergroening-en-werkgelegenheid-in-wales-tata-steel-gaat-er-meer-dan-helft-van-personeel-ontslaan.jpg”><br />
</a> </p>
<p> Hierin verschilt de Britse situatie van die in Nederland. Tata Steel IJmuiden geldt als een relatief winstgevende en hoogwaardige staalfabriek. Het moederbedrijf heeft hier plannen om deels schroot te gaan smelten én deels met gebruik van waterstof nieuw staal te maken. Daarbij zou het banenverlies vermoedelijk beperkt blijven. Bij Tata Steel in IJmuiden werken circa 8.000 mensen. Dat zal minder worden, maar de bedoeling is dat dit vooral via natuurlijk verloop wordt opgelost.</p>
<h2 class=Lot IJmuiden nog onbekend

In Nederland is het probleem vooral dat er maar geen duidelijkheid komt over afspraken tussen overheid en fabriek, over steun bij de omslag. Tata Steel is al lang in gesprek met demissionair minister van Economische Zaken Micky Adriaansens (VVD). Tot dusver kwamen daar nog geen details over naar buiten, en het is nog compleet onbekend waar de partijen staan. De verkiezingen en de formatiegesprekken maken de boel nog eens extra onzeker: wat is een nieuw kabinet van plan met de staalfabriek?

Ondertussen zitten andere overheden niet stil. Onder meer in Duitsland, Frankrijk, België en nu het Verenigd Koninkrijk zijn al afspraken gemaakt tussen regering en bedrijven over staatssteun bij vergroening. Tata Steel in IJmuiden dreigt straks aan de verbouwing te beginnen met een achterstand op de concurrentie.