VVD-fractie is toch om. Eerste Kamer steunt spreidingswet

Het was een triomf op de valreep voor Eric van der Burg. Anderhalf jaar lang vocht de VVD-staatssecretaris voor Asiel voor de spreidingswet, die asielzoekers verdeelt over het land. Daarbij kreeg hij forse tegenwerking vanuit zijn partij, maar uiteindelijk lacht hij toch het laatst.

De VVD-fractie in de Eerste Kamer maakte dinsdagavond tot veler verrassing bekend volgende week vóór de wet te zullen stemmen. Dit betekent dat de spreidingswet vanaf volgende maand wordt ingevoerd. De unanieme beslissing van de tienkoppige VVD-fractie maakt dat Van der Burg op een ruime meerderheid van zeker 46 zetels kan rekenen – voor een meerderheid in de senaat zijn 38 zetels nodig.

Radicaal-rechtse senatoren Annabel Nanninga (JA21) en Alexander van Hattem (PVV) spraken dinsdagavond direct van „verraad” door de VVD-senaatfractie aan de eigen partij.

Het besluit van de VVD’ers, uitgesproken door senator Marian Kaljouw, druist volledig in tegen het partijstandpunt in de Tweede Kamer. Daar stemde de VVD na de zomer nog tégen de wet en kwam ze vorige maand met een omstreden motie waarin het kabinet en de Eerste Kamer werden opgeroepen „pas op de plaats” te maken met de spreidingswet. Die moest niet worden behandeld zolang de formatiegesprekken lopen.

Politieke druk

Maandag en dinsdag werd er volop over de spreidingswet gedebatteerd in de Eerste Kamer. De VVD-fractie bleek niet gevoelig voor politieke druk rondom de formatiebesprekingen. Partijleider Dilan Yesilgöz spreekt zich sinds de verkiezingscampagne nadrukkelijk uit voor forse instroombeperkende maatregelen, pas dan wil haar fractie praten over ‘eerlijkere’ verdeling en opvang van asielzoekers. Dat standpunt deelt zij met NSC en BBB, alleen de PVV wil een volledige asielstop.

„Vluchtelingen zullen blijven komen, en die zullen we moeten blijven opvangen”, zei een hoorbaar nerveuze VVD-senator Kaljouw. Haar fractie vindt óók dat er forse instroommaatregelen moeten worden doorgevoerd, zoals „strengere toelatingseisen en beperkingen” op het gebied van gezinshereniging. Kaljouw constateerde dat de spreidingswet niet alle problemen in de asielketen kan oplossen, maar de VVD-senaatfractie heeft zich laten overtuigen door belangenorganisaties van provincies en gemeenten, die „expliciet hebben aangegeven dat ze uit de voeten kunnen met deze wet”. Ook wil ze uitvoeringsorganisaties COA en IND „niet in de steek laten”.

Het is niet zo dat iedereen binnen de VVD tegen de spreidingswet is. Zondag nog spraken de burgemeesters van Cranendonck en Dordrecht zich in het tv-programma Buitenhof uit voor de wet. Deze VVD-burgemeesters achten de spreidingswet noodzakelijk om de hoge druk op de aanmeldcentra in Ter Apel en Budel te verlichten.


Lees ook
Alle senaatfracties weten dat ‘de nood hoog is’ in de asielopvang, maar is de spreidingswet de oplossing?

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (VVD, Justitie en Veiligheid) (rechts) in gesprek met de fractie van de VVD tijdens de behandeling van de spreidingswet door de Eerste Kamer.

Buiten slapen

De spreidingswet is bedacht door staatssecretaris Van der Burg in reactie op de opvangcrisis in de zomer van 2022. Toen sliepen honderden asielzoekers noodgedwongen buiten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Sindsdien bedelt de bewindsman om crisisnoodopvangplekken, die vaak niet voldoen aan basale kwaliteitsnormen en duurder zijn dan normale opvangplekken.

De invoering van de spreidingswet zal zijn weerslag hebben op de formatiegesprekken, die woensdag weer verder gaan. „MIJN HEMEL”, reageerde PVV-leider Geert Wilders op X op het besluit van de VVD-senaatfractie. Yesilgöz ontkent dat de formatie hieronder te lijden zal hebben. „De gesprekken gaan zoals ze gaan. In de Tweede Kamer, Eerste Kamer, de rest van de wereld gebeuren dingen en dat is politiek.”

Lang waren de ogen gericht op de BBB-fractie in de Eerste Kamer. BBB-senator Arie Griffioen maakte duidelijk het belang van de spreidingswet in te zien, maar zich ook te moeten verhouden tot de positie van BBB-leider Caroline Van der Plas, die deelneemt aan de formatiegesprekken. Háár troef is dat de BBB met zestien zetels de grootste is in de senaat, en het is in haar belang om te laten zien dat ze die enigszins onder controle heeft.

De instemming van de VVD haalt mogelijk druk weg bij de grote BBB-fractie, die nu meer ruimte heeft gekregen om het haar partijleider niet te moeilijk te maken.