Na zes turbulente jaren vertrekt Lex Hoefsloot bij Lightyear

Hij was jarenlang een van de bekendste start-up-oprichters van Nederland: Lex Hoefsloot (1990), directeur van zonnewagenbedrijf Lightyear. Dinsdag maakte het bedrijf bekend dat hij na een veelbewogen zes jaar, waarin Lightyear honderden miljoenen ophaalde, een auto in productie nam, failliet ging én doorstartte, aftreedt.

In het persbericht dat Lightyear heeft uitgestuurd, zegt Hoefsloot dat zijn „vaardigheden nu beter van pas komen in een andere rol binnen het bedrijf”. Hij gaat zich richten op het naar de markt brengen van verschillende uitvindingen van Lightyear, en het zoeken van „partners”.

De leiding bij Lightyear, dat zich na de kleinschalige doorstart slechts nog richt op productie van zonnedaken voor voertuigen, komt in handen van Bonna Newman. Zij is een zonnepaneelexpert die onder meer eerder bij onderzoeksbureau TNO werkte.

Nederlandse Elon Musk

Hoefsloot had de afgelopen jaren een bijzondere positie in het Nederlandse bedrijfsleven. Bij de oprichting van Lightyear in 2016, door een aantal studiegenoten van de TU Delft, werd besloten dat hij de leiding zou hebben. Vanwege de unieke plannen van Lightyear – een auto met zonnedaken naar de markt brengen – kon het bedrijf, en Hoefsloot, jarenlang rekenen op veel aandacht. Zo schoof hij aan bij College Tour.

De topman werd daarbij vaak gepresenteerd als de Nederlandse Elon Musk, naar de oprichter van Tesla. Jong, slim en technisch onderlegd wisten Hoefsloot en Light-year veel investeerders aan het bedrijf te verbinden, van ex-DSM-topman Feike Sijbesma tot industrieconcern SHV. Over de jaren haalde Lightyear meer dan 200 miljoen euro op.

Lightyear nam eind 2022 een eerste model voorzichtig in productie in Finland, na jaren van onderzoek en patentaanvragen. Al gauw daarna kwam het dieptepunt. In januari 2023 moest Lightyear onverwachts faillissement aanvragen. Een nieuwe investeringsronde ging niet door, terwijl de kosten voor eerste autoproductie in Finland erg hoog waren. Hoefsloot moest het merendeel van zijn zeshonderd personeelsleden ontslaan. Na een kleine doorstart besloot Lightyear zich vooral te richten op het naar de markt brengen van zonnedaken; een eigen auto is voorlopig van de baan.

In de nasleep van het faillissement was kritiek te horen op Hoefsloot. Sommige werknemers en investeerders vroegen zich af of het management van het bedrijf niet iets eerder geprofessionaliseerd had moeten worden, bleek uit een reconstructie van NRC. En was er wel goed zicht op de kasstroom?

Rechter

Mede over deze vragen volgde afgelopen november een procedure bij de Ondernemingskamer. Een van de curatoren die betrokken is bij het faillissement, heeft een ‘concernenquête’ – een diepgravend onderzoek naar de gang van zaken bij een bedrijf – aangevraagd. Het besluit daarover van de rechter wordt binnenkort verwacht.

Hoefsloot draagt de leiding nu over aan de Duits-Amerikaanse Bonna Newman. Zij werkt al een jaar bij Lightyear als hoofd van de zonnepaneelontwikkeling. Ze is gepromoveerd in de natuurkunde en heeft volgens Lightyear een goed netwerk in de wereld van „zonnemobiliteit”. Tegelijkertijd treedt een nieuwe financieel topman aan. Dat is Marnix Borghouts. Hij is interim-financieel directeur bij meerdere bedrijven geweest. Zo is van het ‘oude’ Lightyear definitief nog weinig over.