Iraanse Nobelprijswinnaar en burgerrechtenactivist Mohammadi opnieuw veroordeeld

De meest recente Nobelprijswinnaar voor de Vrede, burgerrechtenactivist Narges Mohammadi (51), is in haar thuisland Iran opnieuw veroordeeld voor het verspreiden van propaganda tegen het regime van de Islamitische Republiek Iran. Daarvoor heeft ze vijftien maanden cel opgelegd gekregen, zo meldt haar familie op het sociale medium Threads. Het is de vijfde keer dat Mohammadi wordt veroordeeld sinds ze in 2021 werd opgepakt. De celstraf van vijftien maanden komt bovenop de twaalf jaar die ze al uitzit.

De familie van Mohammadi schrijft op Threads dat het vonnis lijkt „op een politieke verklaring” tegen haar. Ze wordt ervan beschuldigd „herhaaldelijk publieke en individuele meningen tegen het islamitische regime aan te zetten en aan te moedigen om chaos te zaaien”. Mohammadi sprak zich voor haar gevangenneming uit tegen onder meer de doodstraf in Iran en voor vrouwenrechten en de hervorming van het islamitische regime in het land.

Het vonnis werd op 19 december uitgesproken, anderhalve maand nadat Mohammadi’s kinderen de Nobelprijs voor de Vrede namens haar in ontvangst namen. Die kreeg zij samen met de hele Iraanse protestbeweging die zich inzet voor meer vrouwenrechten en vrijheid in Iran. Mohammadi werd door het comité geroemd voor het brengen van grote persoonlijke offers voor haar idealen. Ze heeft dertien keer vastgezeten en in totaal werd ze tot ruim dertig jaar en 154 zweepslagen veroordeeld.


Lees ook
Nobelprijswinnares Narges Mohammadi: een vrouw die niet tot zwijgen te brengen valt

Narges Mohammadi, winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2023.