Nauru verbreekt betrekkingen met Taiwan, kort na verkiezing nieuwe president

Nauru verbreekt de diplomatieke betrekkingen met Taiwan om aansluiting te zoeken bij China. Dat heeft de regering van de kleine eilandstaat in de Stille Oceaan maandag volgens internationale persbureaus bekendgemaakt. In een verklaring zegt de regering nu China (in plaats van Taiwan) te erkennen, „in het beste belang” van de bewoners van Nauru. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft via een woordvoerder laten weten het besluit van Nauru „te verwelkomen”.

De Taiwanese onderminister van Buitenlandse Zaken Tien Chung-kwang vermoedt dat China ervoor gezorgd heeft dat het nieuws kort na de Taiwanese presidentsverkiezingen naar buiten is gekomen, „om de grootste impact te hebben”. Hij zei dat zijn ministerie zondag – een dag nadat de China-sceptische Lai Ching-te tot nieuwe Taiwanese persident werd verkozen – het nieuws vernam. „Het is de bedoeling van China om de democratie en de vrijheid aan te vallen waar het Taiwanese volk trots op is”, aldus Tien volgens persbureau AP.


Lees ook
Nieuwe Taiwanese president Lai wil de balanceeract van zijn voorganger voortzetten

<strong>Lai Ching-te</strong>, die zaterdag werd verkozen tot president van Taiwan, op campagne in de hoofdstad Taipei. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/nauru-verbreekt-betrekkingen-met-taiwan-kort-na-verkiezing-nieuwe-president.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Lai Ching-te werd zaterdag tot <a rel=nieuwe president van Taiwan verkozen. China beschouwt hem als „oorlogshitser”. Lai wil de status-quo tussen Taiwan en China van de afgelopen jaren voortzetten. Hij liet in het verleden weten een „pragmatische werker voor Taiwans onafhankelijkheid te zijn”. Inmiddels denkt hij daar genuanceerder over. In zijn verkiezingscampagne zei hij ook graag te willen treffen met de Chinese president Xi Jinping. „Ik zou hem aanraden eens wat te ontspannen en mensen niet zo onder druk te zetten.”

Door het besluit van Nauru heeft Taiwan twaalf diplomatieke partners over. Nauru was een van de dertien staten die Taiwan erkende, wat automatisch betekende dat het geen diplomatieke betrekkingen met China aan kon knopen. China beschouwt Taiwan als een afvallige regio die onder het gezag van de Volksrepubliek moet komen te staan. De Chinese president Xi Jinping heeft de afgelopen jaren laten doorschemeren dat dat tijdens zijn regeerperiode moet gebeuren. Hij werd afgelopen jaar voor een derde keer voor een periode van vijf jaar tot president gekozen.