‘Opnieuw Amerikaanse en Britse aanvallen op Houthi’s in Jemen’

De Amerikaanse en Britse krijgsmacht hebben zondag opnieuw aanvallen uitgevoerd op stellingen van de Houthi’s in Jemen. Het is de derde dag op rij dat locaties van de Houthi-rebellen zijn aangevallen door westerse mogendheden. Dat meldt de strijdgroep aan persbureau AFP en Al Jazeera. Straaljagers troffen de Jemenitische havenstad Hodeidah.

Het is nog niet duidelijk of bij de aanvallen slachtoffers zijn gevallen. Volgens Al Jazeera en persbureau Reuters zouden ook na de aanval nog Amerikaanse toestellen over Jemen zijn gevlogen. Washington en Londen hebben nog niet op de berichtgeving gereageerd.

De militaire operaties die de afgelopen dagen werden uitgevoerd op Jemen zijn een vergelding voor Houthi-aanvallen met raketten en drones op vrachtschepen in de Rode Zee, waardoor een van de drukste commerciële vaarroutes ter wereld loopt. Door de aanvallen besloten meerdere rederijen al niet langer via het gebied te varen. De Houthi’s zeggen de schepen te beschieten uit „solidariteit” met Hamas, dat in Gaza een oorlog uitvecht met Israël. Een Houthi-woordvoerder zei zondag door te zullen gaan met het aanvallen van commerciële schepen zolang de Israël de aanvallen op Gaza niet staakt. De rebellengroep wordt gesteund door Iran.

Afgelopen vrijdag werden de Houthi’s voor het eerst aangevallen door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Daarbij kwamen volgens de beweging vijf strijders om het leven. Nederland, Australië, Bahrein en Canada verleenden steun bij de precisiebombardementen. Een dag later werden opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Houthi’s.


Lees ook
‘Opnieuw Amerikaanse en Britse aanvallen op Houthi’s in Jemen’