Dodental in Gaza nadert 24.000 op honderdste dag van oorlog

Dodental in Gaza nadert 24.000 op honderdste dag van oorlog

Op de honderdste dag van de oorlog tussen Israël en Hamas nadert het Palestijnse dodental de 24.000, meldt het door Hamas bestuurde ministerie van Volksgezondheid van Gaza zondag. Meer dan 60.000 mensen zouden gewond zijn geraakt als gevolg van Israëlische aanvallen. In het afgelopen etmaal zijn volgens de lokale bestuurders 125 mensen om het leven gekomen. NRC kan deze cijfers niet verifiëren.

Philippe Lazzarini, hoofd van VN-organisatie UNRWA, zegt in een verklaring: „In de afgelopen honderd dagen hebben aanhoudende bombardementen in de Gazastrook geleid tot massale verplaatsing van een bevolking die voortdurend in beweging is – voortdurend ontworteld en gedwongen om ’s nachts te vertrekken, om vervolgens te verhuizen naar plaatsen die net zo onveilig zijn.”

„Deze oorlog heeft meer dan 2 miljoen mensen getroffen, de hele bevolking van Gaza”, aldus de VN-commissaris. „De overgrote meerderheid, inclusief kinderen, is diep getraumatiseerd.” Lazzarini: „Voor de bevolking van Gaza voelden de afgelopen honderd dagen als honderd jaar.”


Lees ook De eerste 100 dagen van de Gaza-oorlog in beeld

Een inwoner van de Gazastrook zit tussen het puin van een huis dat instortte na een Israëlische luchtaanval. Foto Mohammed Salem/Reuters

Welkom in dit blog

In dit blog volgt NRC de oorlog tussen Israël en Hamas en alle ontwikkelingen die daaraan raken. Ons vorige blog kun je hier terugvinden.