Kerry treedt terug als Amerikaanse klimaatgezant

John Kerry treedt dit voorjaar terug als klimaatgezant van de Verenigde Staten. Dat melden Amerikaanse media. Naar verwachting gaat hij helpen bij de campagne voor een nieuwe termijn van president Joe Biden.

Biden schiep de rol van klimaatgezant speciaal voor Kerry, schrijft The New York Times. Als minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama speelde Kerry een belangrijke rol bij de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs. Donald Trump trok daarna als nieuwe president de Verenigde Staten terug uit het akkoord, maar diens opvolger Biden maakte die terugtrekking weer ongedaan.

Als klimaatgezant vertegenwoordigde Kerry de VS op nog eens drie VN-klimaatconferenties. Daarbij overlegde hij veel met China, ook in een periode van verslechterende relaties. Bij een bezoek aan China in juli pleitte Kerry ervoor om zulke „politiek” gescheiden te houden van klimaat. „We volgen alleen de wetenschap”, citeerde persbureau Reuters. „Er is geen politiek of ideologie in wat we doen.”


Lees ook
Oudgedienden Kerry en Xie hopen mondiaal klimaatoverleg opnieuw een impuls te geven

De klimaatgezanten van de VS en China, John Kerry (links) en Xie Zhenhua, zijn oude bekenden van elkaar. Al jaren treffen de twee elkaar op internationale fora, <strong>zoals hier in 2022 in Davos</strong>, om klimaatbeleid te maken.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/kerry-treedt-terug-als-amerikaanse-klimaatgezant.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Vietnamoorlog

In de Verenigde Staten is de 80-jarige Kerry al decennialang een bekend figuur. Hij vocht in Vietnam en sprak zich naderhand uit tegen die oorlog. Zijn onderscheidingen gooide hij weg. Later werd Kerry senator namens de staat Massachussets.

De rest van de wereld leerde Kerry kennen toen hij het in 2004 vergeefs opnam tegen de zittende president George Bush. Kerry bleef senator, tot Obama hem in 2013 vroeg om Hillary Clinton op te volgen als minister van Buitenlandse Zaken.

Xie Zhenhua, de Chinese evenknie van Kerry, nam vorige maand ook afscheid. Met het terugtreden van deze twee hoofdrolspelers in het wereldwijde klimaatbeleid wordt met name de broze Chinees-Amerikaanse samenwerking onzekerder.


Lees ook
Chinese klimaatgezant speelde een cruciale rol bij klimaatakkoorden

<strong>De Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua</strong> (rechts) met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry op de klimaattop in Dubai, eind vorig jaar. De top, waar voor het eerst werd gesproken over een eind aan het gebruik van fossiele brandstoffen, was het laatste wapenfeit van de 74-jarige Xie, die met pensioen gaat. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/kerry-treedt-terug-als-amerikaanse-klimaatgezant-1.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=