Feest bij huis Bouterse die zich niet meldt bij gevangenis

Ze is gekleed in een paars shirt met daarop een foto van haar man, als Ingrid Bouterse-Waldring rond tien voor negen ’s ochtends door de ijzeren poort van hun villa op Leonsberg naar een groep van iets meer dan honderd aanhangers loopt. Die zijn gekomen, na een oproep van de NDP, om ex-president Desi Bouterse, leider van de partij te ondersteunen. Als Ingrid Bouterse de aanhangers begroet en omhelst vertelt ze dat Bouterse zich niet zal melden bij de gevangenis. Gejuich klinkt alom. „Het is een politiek proces, dat weten we. Waarom houdt Nederland dossiers achter? Hij heeft geen eerlijk proces gekregen”, zegt ze.

Bij het huis is een feesttent gebouwd, er klinkt muziek van de beroemde Surinaamse ster Papa Touwtjie uit de luidsprekers. Een vrouw, uitgedost met een inheemse hoofdtooi in Surinaamse kleuren zingt en danst mee. Aan de andere kant van de stad is het op datzelfde moment bij de Santo Boma gevangenis, waar Bouterse zich om 09.00 uur zou moeten aanmelden, een stuk rustiger. Een groepje journalisten heeft postgevat. Enkele politiepatrouillewagens rijden langs. Van Bouterse geen enkel spoor.

Bouterse werd met vier anderen eind december definitief veroordeeld tot celstraf voor zijn rol bij de Decembermoorden, waarbij in 1982 vijftien critici van zijn toenmalige militaire bewind werden vermoord.


Lees ook
Het einde van het tijdperk Bouterse

Het einde van het tijdperk Bouterse

Later op de ochtend melden oud-militairen Ernst Gefferie en Benny Brondenstein zich samen, vergezeld van advocaat Irwin Kanhai. De bejaarde mannen, beiden dragen mondkapjes, ondersteunen elkaar terwijl ze omringd door pers, de de gevangenis binnengaan. Stephanus Dendoe heeft zich dan al aangemeld. Iwan Dijksteel komt, net als Bouterse, niet naar Santo Boma.

Onbekend waar Bouterse is

In de loop van de ochtend wordt steeds duidelijker dat Bouterse inderdaad niet van plan is zich te melden. Volgens zijn echtgenote is hij niet thuis en weet ze ook niet waar hij is. Er druppelen nog meer aanhangers binnen. Partijtoppers onder wie ondervoorzitter Ramon Abrahams geven de aanwezigen instructies. „We moeten ons richten op de komende verkiezingen van 2025. Bouterse blijft onze leider, wat er ook gebeurt. Hij is goed waar hij nu zit”, zegt hij raadselachtig. Er wordt knallend vuurwerk afgeschoten, en er klinkt gejuich.

Het is onbekend waar Bouterse is. Lang bleef onduidelijk wat het Openbaar Ministerie zou gaan doen, het wilde niets kwijt over de vervolgstappen wegens „strategische overwegingen”, aldus een woordvoerder. Aan het eind van de middag maakte het OM bekend dat het de opsporing naar Bouterse en Dijksteel is begonnen.

Het blijft rustig

Volgens de regering zouden er vrijdag extra veiligheidsmaatregelen genomen worden, maar daar is niet zichtbaar iets van te merken. In Paramaribo blijft het rustig. Het is een gewone werkdag, en de eerste schoolweek na de kerstvakantie zit erop. „Ik zou me ook niet melden als ik Bouterse was”, zegt Mike Merkus, oud-NDP-politicus en oud-districtscommissaris die vanaf een afstandje bij het huis van Bouterse toekijkt naar de aanhangers. „Bouterse is onschuldig. Hij heeft gezegd dat als hij liegt hij blind mag worden. En tot nu toe leest hij zonder leesbril dus dat zegt genoeg”, glimlacht Merkus.

oud-NDP-politicusMike Merkus Ik zou me ook niet melden als ik Bouterse was

Een vrouw met een hoed en een paarse sjaal om – de partijkleuren van de NDP – zegt lachend dat wat haar betreft het Openbaar Ministerie mag komen om Bouterse te halen. „De poort staat open, alles is open. Ze mogen komen hoor”, zegt ze spottend. Een groepje begint met het zingen van het volkslied, anderen haken aan, na het laatste couplet klinkt gejoel.


Lees ook
Bouterse was altijd al de gevangene van zijn besmette verleden

Desi Bouterse tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag, 1997.

Tegen 13.00 uur lokale tijd worden de witte stoelen onder de feesttent opgestapeld en vertrekken de meeste aanhangers. Advocaat Irwin Kanhai heeft dan inmiddels per brief een verzoek ingediend om de drie veroordeelden die zich wel hebben gemeld, toe te laten in de ziekenboeg vanwege gezondheidsredenen. Het OM heeft daarmee ingestemd.

Filmproducten Eddy Wijngaarde, broer van journalist Frank Wijngaarde, een van de vijftien slachtoffers van de Decembermoorden, ziet de acties van Bouterse en zijn partij vooral als tijdrekken. „Dat is wat zijn partij en Bouterse continue proberen: vertragen en zolang mogelijk de straf uit te stellen. Maar ik hoop dat er eindelijk een keer een einde aan deze zaak komt.”