Israël voelt zich ‘gedemoniseerd’ in genocide-zaak

Israël verdedigde zich op de tweede zittingsdag in het Vredespaleis in Den Haag tegen de aanklacht van Zuid-Afrika dat het land beschuldigt van genocide. Er is hier géén sprake van genocidale opzet en dit is géén genocide, benadrukt de Britse jurist Malcolm Shaw namens Israël.


Lees ook
Zuid-Afrika verzoekt rechters Internationaal Gerechtshof: stop genocide Israël in Gaza

Zuid-Afrikanen Ronald Lamola (minister van Justitie, links) en Vusimuzi Madonsela, ambassadeur in Nederland, in het Hof.

Beide landen brachten donderdag en vrijdag argumenten naar voren vanuit het eigen ideologische en historische perspectief. Voor Zuid-Afrika was het donderdag belangrijk om het geweld in de bredere context te plaatsen van Israëls behandeling van de Palestijnen in de afgelopen 75 jaar, een periode van „apartheid” volgens de Zuid-Afrikanen. Shaw reageert daar vrijdag op: „Waarom stoppen we bij 75 jaar?” Hij gaat 3.500 jaar terug in de tijd, verwijzend naar Israël als beloofde land voor de joden. Maar erkent vervolgens dat dit te ver voert. „Nee, de directe context van de oorlog ligt bij de gebeurtenis [de aanval van Hamas] op 7 oktober.”

Israëls houdt de rechtvaardiging van de afgelopen maanden voor de aanvallen op Gaza ook in de rechtszaal vol. Israël is als eerste aangevallen en verdedigt zich enkel. Dat recht is erkend door „staten over de hele wereld”, volgens de Israëlische juridisch adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken Tal Becker. Doelend op de „onvoorwaardelijke steun” van vele Westerse landen, waaronder Nederland.

Gemanipuleerd bewijs

De aanklacht van Zuid-Afrika, zegt Israël, is gestoeld op „eenzijdige, onvolledige en bevooroordeelde” informatie en „gemanipuleerd” bewijs. Het Afrikaanse land wordt gepresenteerd als spreekbuis van Hamas. Volgens Becker is het hoge aantal burgerdoden volledig te wijten aan Hamas. Als er een partij is die genocide pleegt, meent Israël, dan is het Hamas wel. Maar als het over de genocidebeschuldigingen tegen Israël gaat, zegt Becker: „In een tijd van sociale media en identiteitspolitiek worden woorden gebruikt om te demoniseren.”


Lees ook
Gegriefd Israël zal zich ‘met trots’ verdedigen tegen genocide-aanklacht

Tachtig Palestijnen die omkwamen bij Israëlische aanvallen werden op op 26 december begraven in een <strong>massagraf</strong> op de Tel al-Sultan-begraafplaats in Rafah.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/israal-voelt-zich-ac280c298gedemoniseerdac280c299-in-genocide-zaak-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Donderdag haalde Zuid-Afrika uitspraken aan van Israëlische politici en militairen waaruit de „genocidale bedoelingen” van het land zouden blijken, zoals: „Er zijn geen onschuldigen in Gaza.” Daarover zegt Shaw dat uitspraken geen officieel beleid zijn, zeker niet van lagere ambtenaren. Vervolgens deed Israël in de rechtszaal niettemin precies dat waarvan het Zuid-Afrika beschuldigde, toen Becker even later een spraakbericht van een „Hamas-terrorist” liet horen die opschept dat hij eigenhandig tien mensen heeft vermoord, om aan te tonen dat Hamas alle Israëliërs wil vermoorden. </p>
<h2 class=Zeeblokkade

Verder benadrukken alle sprekers dat Israël er alles aan doet om burgers te beschermen en medische hulp verleent aan burgers. Israël zou méér vrachtwagens met voedsel binnenlaten dan vóór de oorlog. Israël bepaalt door een lucht-, land- en zeeblokkade al sinds 2007 wat er Gaza binnenkomt. Er worden beelden getoond van ziekenhuizen waar het Israëlische leger wapens van Hamas vindt in onder meer medische apparatuur. Over de echtheid van deze beelden is nog altijd veel onduidelijkheid.

Hoewel de sprekers de vele burgerdoden betreuren wil Israël niet instemmen met het onmiddellijke staakt-het-vuren dat Zuid-Afrika eist. Hierdoor zullen burgerlevens „in gevaar komen”, aangezien de door Hamas gegijzelde Israëliërs nog niet allemaal terug zijn en Hamas nog niet is uitgeschakeld. .

De zaak brengt veel teweeg. Demonstranten volgen de zitting vrijdag opnieuw buiten via een scherm. Pro-Palestinademonstranten protesteren er met borden en bebloede poppen. Om de hoek van het Vredespaleis plaatsten pro-Israëldemonstranten een zogeheten Sjabbattafel uit solidariteit met Israëlische gijzelaars.

De rechtbank zal naar verwachting later deze maand uitspraak doen over mogelijke noodmaatregelen. Die is bindend, al heeft het Gerechtshof geen middelen om naleving af te dwingen. Het Hof zal op dat moment geen uitspraak doen over de beschuldigingen van genocide. Die procedure kan jaren duren.


Lees ook
Pleegt Israël genocide? Daarover gaan rechters in Den Haag zich buigen

Autowrak in het zuiden van de Gazastrook, vermoedelijk na een aanval van Israël