Twee losse paneeltjes uit de Mesdag Collectie blijken ooit één werk te zijn geweest

Twee kleine landschappen van de Franse schilder Camille Corot (1796-1875) in De Mesdag Collectie blijken oorspronkelijk samen één schilderij te hebben gevormd. Die ontdekking heeft het Haagse museum voor beeldende kunst vrijdagochtend met een persbericht bekendgemaakt.

Dat de landschappen ooit gescheiden zijn, kwam aan het licht toen een medewerker van het museum de twee schilderijen onlangs opnieuw wilde inlijsten. Toen hij de op paneel geplakte doeken pal naast elkaar hield, viel hem dat de voorstellingen haast naadloos op elkaar aansluiten. Onderzoek van het verfoppervlak in het Van Gogh Museum heeft bevestigd dat de schilderijen van oorspronkelijk aan elkaar zaten.

Het gaat om Landschap met ruiter (links op de digitale reconstructie) en Landschap met hengelaar, vermoedelijk tussen 1865 en 1870 geschilderd. Het museum vermoedt dat het doek tussen 1875 en 1878 in tweeën is gesneden. Daarna zijn de twee helften een eigen leven gaan leiden en op verschillende momenten in de collectie van het echtpaar Mesdag terecht gekomen, in 1878 en 1889. Of de naamgevers van De Mesdag Collectie beseften dat de twee schilderijen bij elkaar hoorden is onduidelijk.


Lees ook
Kunstpaus en gehaaide handelaar – Hendrik Willem Mesdag.

Het Panorama Nesdag, olie op doek, 1881

Een raadsel

De schilderijtjes zijn vanaf vrijdag naast elkaar te zien in het museum. Daarnaast heeft het museum een digitale reconstructie van het gescheiden schilderij gemaakt. Plannen om de twee doeken weer samen te voegen zijn er niet. Dat brengt volgens het persbericht namelijk „allerlei risico’s met zich mee”.

De schilderijtjes hebben soms samen op zaal gehangen. Toch had nooit eerder iemand gezien dat ze bij elkaar hoorden. Hoe dat kan is een raadsel, zegt een woordvoerder. „Het was ook mijn eerste vraag toen ik van de ontdekking hoorde.”