Tv-recensie | Zagen de politici op het landgoed ook de tranen van de burgemeester?

Ik begreep dat Wilders, Yesilgöz, Omtzigt en Van der Plas dezer dagen overnachten op Landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Formateur Plasterk had z’n tandenborstel bij zich, zei hij, en tandpasta. Zouden ze ieder een eigen kamer hebben, met een echt bed erin? Wc, douche, of een gedeeld fonteintje op de gang? Buiten staat een tent op het gras, maar die is niet bedoeld om in te slapen, maar om na het kwartetten met wetten en monopoliën met huizen en opvanghotels voor migranten een vredespeukje te roken. Beschut tegen de winterkou, beschermd tegen pottenkijkers.

Hopelijk waren de formeerders woensdagavond rond tienen in de gelegenheid samen te kijken naar het eerste deel van De wereld in Ter Apel. Om gewoon weer eens te zien waar we het over hebben als er wordt gesproken over stromen, tsunami’s en „Nederland als één groot asielzoekerscentrum”. Hans Hermans en Martin Maat kregen bij hoge uitzondering toestemming een jaar te filmen achter de hekken van Ter Apel, een dorp in Oost-Groningen. Hier is de voordeur van Nederland, de plek waar iedereen die asiel wil aanvragen zich moet melden. Al jaren willen er te veel mensen door die ene voordeur naar binnen, in 2023 waren het er 43.000.

Dan krijg je situaties zoals op 21 november 2023, de avond voor de Tweede Kamerverkiezingen, waarop de lijsttrekkers in tv-debatten nog eens flink aan het plussen, maar vooral minnen sloegen over hoeveel mensen er Nederland nog in mogen. Diezelfde avond werden er in Ter Apel dekens en lakens uitgedeeld, stoelen verschoven en geïmproviseerde bedden opgemaakt op de betonnen vloer van de wachtruimtes. Dát mag niet meer, zei de top van immigratiedienst IND, mensen op de vloer laten slapen. En de staatssecretaris vond het ook niet goed. Sindsdien rijden er dagelijks touringbussen met mannen, vrouwen en kinderen van en naar omliggende noodopvangplekken.

Tranen van woede en onmacht

Misschien keken de fractievoorzitters ook al even naar één van de journaals van woensdag. Dan zagen ze daar ongetwijfeld de burgemeester van Westerwolde, met tranen van woede en onmacht tijdens het kort geding dat zijn gemeente, waar Ter Apel onder valt, had aangespannen tegen het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers. De afspraak is, al jaren, dat er plek is voor tweeduizend mensen in Ter Apel. Maar dat aantal wordt jaar na jaar overschreden, afgelopen maandag verbleven er nog 2.158 mensen in het opvangcentrum. Hij is niet verantwoordelijk, zei burgemeester Jaap Velema tegen de Groningse rechters, maar hij voelt zich wel verantwoordelijk. De inspectie justitie en veiligheid zegt het, de GGD zegt het, en in de documentaire De wereld in Ter Apel zie je het zelf: er is een ondergrens aan wat nog humane opvang mag heten.

Aan de medewerkers van het COA, de IND of de vreemdelingenpolitie ligt het niet. Zij wekken niet de indruk dat ze bezig zijn met lopendebandwerk, ook al doen ze zestig verhoren op een dag. Steeds weer dezelfde vragen. Waar komt u vandaan, hoe bent u hier gekomen en waarom bent u hier? Een negentienjarige man is op zijn elfde uit Syrië gevlucht. Want oorlog en bombardementen. Zijn dorp is verwoest. Zijn er, behalve de oorlog, nog andere redenen waarom meneer niet terug zou kunnen naar Syrië? „Alles is kapot, is dat een reden?” Een deel van zijn familie verbleef in opvangkampen in Turkije. Daar waren ze veilig, tot de aardbeving van 2023 daar ook alles verwoestte.

De documentairemakers nemen de kijker mee naar de grenzen die de vluchtelingen passeerden. De dodelijkste grens ter wereld, de Middellandse Zee waar mensen verdrinken. De oerbossen op de grens van Polen en Wit-Rusland, waar mensen verdwijnen. Het gebied tussen Somalië en Ethiopië. Ook de wereld buiten Ter Apel is een tranendal.