Wat doe je als kinderen de borrelplank plunderen? 6 opvoedvragen over goede manieren

Opvoeden Goede manieren, wat zijn dat vandaag de dag en hoe breng je ze kinderen bij? NRC beantwoordt zes opvoedvragen over moderne etiquette.

Dat kinderen vanaf een bepaalde leeftijd moeten eten met hun mond dicht, ‘dankjewel’ moeten zeggen en rekening moeten houden met anderen, daar zijn de meeste ouders het wel over eens. Maar wat ‘goede manieren’ zijn, is niet altijd zo eenduidig. Kan een leugentje om bestwil, ten faveure van beleefdheid? En wat doe je als tieners de hele dag hun oortjes in hebben? In de rubriek Opgevoed, waarin Annemiek Leclaire vragen van lezers voorlegt aan deskundigen, komen veel vragen binnen met de strekking ‘hoe hoort het eigenlijk’? NRC selecteerde er zes mét bijbehorende antwoorden van deskundigen.

1 Leren kinderen nog wel goede manieren?

Het lijkt wel of kinderen tegenwoordig minder sociale vaardigheden en goede manieren krijgen bijgebracht, merkt een lezer op. Op een volwassene afstappen, een hand geven en je voorstellen, het lijkt niet meer vanzelfsprekend. Terwijl deze vaardigheden kinderen met een achterstand kunnen helpen emanciperen, denkt de lezer. Klopt dat? En moet school een rol spelen in het aanleren van ‘goede manieren’?

Een kort moment van aandacht, bijvoorbeeld tijdens een begroeting, is belangrijk in het maatschappelijke verkeer. Zo geef je dat vorm.

2 Kun je toestaan dat tieners de hele dag oortjes in hebben?

De tieners van een lezer hebben thuis steeds oordopjes in om muziek te luisteren. Als de lezer hen iets vraagt, doen ze hun oortjes wel uit, maar het maakt dat de moeder minder achteloze opmerkingen maakt. Ze wil het luisteren niet verbieden, want dan gaan de tieners op hun kamer zitten. Zijn die oortjes iets waar de lezer aan moet wennen of kunnen ze er afspraken over maken?

Dat kinderen hun eigen domein – al dan niet letterlijk – opzoeken is niet vreemd. Er zitten nadelen, maar ook voordelen aan het dragen van de doppen.

3 In hoeverre moedig je een kind aan eerlijk te zeggen wat het vindt?

Een moeder leert haar kinderen dat het goed is om jezelf te zijn. Tegelijkertijd vindt ze ‘meedoen’ belangrijk en dat levert weleens dilemma’s op. Kan een kind eerlijk zeggen dat het een cadeautje niet leuk vindt? En moet het bedanken voor het spelen, als het niet gezellig was?

Eerlijkheid en oprechtheid hoeven elkaar niet uit te sluiten, zeggen deskundigen. En je hoeft niet per se meteen je mening te geven.

4 Grove songteksten zingen op school, kan dat?

„Geile beer, geile flikker, ouwe pik, ouwe pijp, ’k Heb je gemist, ’k heb je gemist”, zo begint het nummer van De Jeugd van Tegenwoordig dat een tienjarige wil rappen tijdens de schoolmusical. Een vader vraagt zich af of hij zijn zoon dit moet ontraden. Wanneer zijn kinderen eigenlijk toe aan dit soort grove liedteksten?

Ouders moeten voorkomen dat jonge kinderen zichzelf belachelijk maken.

5 Mag je klikken over wat je las in een groepsapp?

Een moeder leest – met toestemming – mee in de WhatsAppgroep van haar dochter. Een elfjarige jongen typt dat hij computergame Fortnite speelde met een 33-jarige kerel en dat die vertelde een ‘skin’ (vrouwenfiguur) te „willen neuken”. De meelezende moeder vindt het alarmerend en wil de ouders van het jongetje op de hoogte stellen. Maar haar dochter ziet dat als snitchen.

Leg uit dat ouders mee kijken om hun kinderen te beschermen. Maar verspeel niet het vertrouwen van je kind niet.

6 Wat doe je als kinderen de borreltafel plunderen?

Gezellig met de hele familie aan de borrel. Een oma geniet van dit samenzijn, maar ergert zich aan de kleinkinderen die in een mum van tijd alle borrelhapjes opeten. Vroeger kregen haar eigen kinderen een zakje chips en limonade als er visite was en gingen ze spelen. Hoewel ze het gezellig vindt dat de kinderen nu aan tafel zitten, vraagt ze zich af: hoe hoort het eigenlijk?

Opvoeddeskundigen vertellen hoe je kinderen kunt leren maat te houden.


Heeft u vragen over de opvoeding van uw eigen of andermans (klein)kinderen?

In de rubriek Opgevoed leggen we dilemma’s van lezers anoniem voor aan de beste deskundigen. Onder de inzenders van vragen verloten we exemplaren van het boek Andere ouders doen ook maar wat, een bundeling van de eerste jaargangen van de rubriek.

Deze rubriek is anoniem, omdat moeilijkheden in de opvoeding gevoelig kunnen liggen. Als u een vraag inzendt, krijgt u altijd een reactie van de auteur van de Opgevoed-rubriek.