NASA verkiest realisme boven ambitie: officieel geen nieuwe mensen op de maan voor 2026

Tot in ieder geval 2026 blijft het lijstje van mensen die op de maan hebben gelopen beperkt tot twaalf. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dinsdagavond officieel een jaar uitstel aangekondigd van de maanmissies die dit jaar zouden beginnen. Het lukte de Amerikanen al in 1969 om Neil Armstrong en Buzz Aldrin op de maan af te zetten, maar 55 jaar later dwingen technische problemen NASA tot geduld voor het verwezenlijken van de hernieuwde ambities.

Het was eigenlijk de bedoeling dat drie Amerikanen en een Canadees eind volgend jaar voet op de maan zouden zetten. Het zou de eerste bemande maanmissie sinds 1972 worden — met de eerste zwarte man (Victor Glover), de eerste vrouw (Christina Koch) en de eerste Canadees (Jeremy Hansen). De Artemis 3-missie gaat nu een jaar later van start dan gepland, in september 2025. De landing moet precies een jaar later plaatsvinden.

„Veiligheid heeft de hoogste prioriteit. Daarom krijgen onze technici meer tijd om de problemen op te lossen”, zei NASA-topman Bill Nelson volgens Reuters. Ruimteprogramma Artemis is een samenwerking tussen NASA en commerciële partners, waaronder SpaceX van Elon Musk. Testvluchten lopen geregeld uit op mislukkingen. De ontdekking van watervoorraden op de maan heeft de belangstelling voor de maan nieuw leven ingeblazen. Ook China, Rusland en India doen pogingen.