Het sneeuwt een beetje in Doorn, en daar is ijsmeester Theo Schippers blij mee. „Zo krijg je wit ijs, dat minder snel smelt in de zon.”
De Doornsche IJsclub was maandagochtend een van de eerste natuurijsbanen in Nederland waar schaatsers weer het ijs op konden. Dat is te danken aan alle vrijwilligers die de baan bladvrij hebben gehouden, benadrukt Schippers. „Ze gaan vannacht de hele nacht door met dweilen.”
Al het ijs dat door de kou in de buitenlucht ontstaat, geldt als natuurijs. Banen als die in Doorn, gemaakt van asfalt waar een laagje water op wordt gespoten, zijn altijd de eerste waar de schaatsers op kunnen. Vriest het langer, dan komen daar de landijsbanen bij, die er ’s zomers uitzien als weilanden met een paar lichtmasten erin.
„Bij zulke ijsbanen ligt er altijd water onder het ijs”, zegt Jurre Trouw van schaatsbond KNSB. „Het ijs moet van boven aangroeien, en daarbij helpt het ook als het windstil is.” Dat is het niet – het is juist die snijdende noordwestenwind die nu de kou boven Nederland brengt.
Schaatsen op sloten of meren is al helemaal niet aan de orde. Ook centimeters dik ijs kan daar dit jaar nog onveilig zijn. Dat heeft te maken met het hoogwater dat nog wordt weggepompt. Daardoor kan een laag lucht onder het ijs ontstaan, wat het ijs breekbaar maakt. „Door de stroming zal het ook minder snel dichtvriezen”, verwacht Trouw.
Eerste marathon
In Winterswijk hopen ze intussen op de eerste marathon op natuurijs van het seizoen. Elk jaar is de vraag op welke baan als eerste de benodigde 3 centimeter ijs ligt. De sproeiploeg van Winterswijk verwacht nog drie nachten nodig te hebben, schrijft persbureau ANP. Tot die tijd mogen schaatsers de baan niet op.
Het is nog de vraag of het deze paar koude dagen tot een marathon gaat komen. In de loop van de week draait de wind naar verwachting terug naar het westen, waarmee een vochtige, relatief warme lucht komt in de plaats van de droge koude lucht die de afgelopen dagen uit het noorden waaide.
Voor een echte marathon is de ijsbaan in Doorn te klein. IJsmeester Schippers had sowieso geen zin om te wachten tot het ijs 3 centimeter is. „We hebben duizend gezinnen met abonnementen, daar doen we het voor. En niet voor de televisie.”
Lees ook
Extreme kou in Zweden – en die lucht sijpelt weg naar Nederland