„De grond sloeg onder mijn voeten vandaan, omdat ik me bewust was van de mogelijke consequenties, voor het kantoor, voor mijn familie. De volgende dag zat ik bij BNNVARA […] om te zeggen dat ik voorlopig geen talkshow kon presenteren.” Het citaat van Khalid Kasem uit een interview in de Volkskrant lijkt perfect van toepassing op de situatie waar de presentator en oud-advocaat momenteel in verkeert, na onthullingen over corruptie in het AD en het voorlopig stopzetten van zijn carrière als tv-presentator. Maar Kasem reflecteert hier op de vorige keer dat hij nét op het moment dat hij promotie leek te maken, achtervolgd werd door zijn verleden.
Toen, in 2020, werd hij in het AD beschuldigd van lekken naar de organisatie van Ridouan Taghi en moest hij zijn droombaan als opvolger van Matthijs van Nieuwkerk opgeven, nu staat hij net op het punt naar de late avond te promoveren met zijn talkshow Khalid & Sophie en wordt hij in dezelfde krant beschuldigd van het omkopen van een ambtenaar.
Audio-opnamen
Het presenteren van zijn eigen talkshow is altijd de een grote wens geweest van oud-advocaat Khalid Kasem (45). Toen hij in juni 2020 hoorde dat hij een nieuwe dagelijkse talkshow mocht gaan presenteren voor BNNVARA, omschreef hij dat als debuteren bij Ajax in de Champions League. Vrijdagavond werd bekend dat hij voorlopig zijn werk neerlegt, na de berichtgeving in het AD.
De krant beschikt over audio-opnamen waarin Kasem lijkt toe te geven in 2019 geld te hebben aangenomen van een cliënt met de bedoeling een ambtenaar van de Dienst Justitiële Inrichtingen om te kopen. De opnamen zijn hoogstwaarschijnlijk gemaakt door Peter R. de Vries, destijds directeur van het advocatenkantoor waarvoor Kasem werkte.
Lees ook
Nieuwe presentator De Vooravond: als advocaat al thuis bij de media
De Vries confronteert Kasem in de opnamen met een verhaal van hun cliënt, die door het AD Hans wordt genoemd. De cliënt zat in hechtenis wegens fraude en beweerde dat hij Kasem 8.000 euro had betaald om daarmee de ambtenaar om te kopen die over zijn verlof ging. „Of Hans is een poot uitgedraaid, vrij vertaald, of je hebt zomaar iemand omgekocht. En beide zitten wij mee in onze maag”, zegt De Vries in de opnamen. Waarop Kasem even later zegt: „Ik heb hem geen poot uitgedraaid. Dan blijft die andere variant staan.” Hier lijkt Kasem dus toe te geven de ambtenaar te hebben omgekocht.
Kasem verdedigt zich in de opnamen ook tegenover De Vries door te zeggen dat bij een advocatenkantoor waar hij eerder heeft gewerkt omkoping van ambtenaren aan de orde van de dag was. „Het is gewoon te makkelijk geweest.” Het kantoor, Van Oosten in Amsterdam, noemt die beschuldiging in het AD „echt volledig flauwekul”.
Kasem zelf ontkent in het AD dat er sprake zou zijn geweest van omkoping. „Het betrof een cliënt met een hoge openstaande rekening. Ik heb op ongepaste wijze geprobeerd een deel daarvan betaald te krijgen.”
Zowel de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten als de Dienst Justitiële Inrichtingen stelt een onderzoek in naar de zaak. Royce de Vries, de zoon van Peter R. de Vries die ook op het advocatenkantoor werkte, reageerde tegen het AD: „Hoewel mijn vader noch ik bij enige omkoping betrokken zijn geweest, het niet ‘mijn’ zaak betrof en ik niet over het dossier beschik, zal ik volledig meewerken aan een eventueel onderzoek, voor zover dat op basis van mijn geheimhoudingsplicht is toegestaan.” BNNVARA zegt dat „de beschuldigingen grondig moeten worden uitgezocht”. Het is onduidelijk of Kasem terugkeert bij de talkshow, die op 29 januari weer van start gaat na een winterpauze. Hij was deze zaterdag niet bereikbaar voor commentaar.
Gastarbeider
Tegenslagen lopen als een rode draad door het leven van Khalid Kasem. Tegenslagen waar hij, tot nu toe, altijd sterker uit is gekomen. Nadat zijn moeder overleed op zijn negende, groeide hij op in betrekkelijke armoede. Zijn vader, een analfabete gastarbeider uit Marokko, werkte in een zeepfabriek. In Nieuwegein zat hij op dezelfde basisschool als Ridouan Taghi, en raakte hij vaak betrokken bij vechtpartijen en winkeldiefstal. ’s Winters ging thuis de verwarming niet aan, vertelde hij in de Volkskrant. „Het betekende dat je je erop moest kleden.” Later nam hij een schoonmaakbaan aan op het mbo waar hij studeerde, om zijn boeken en collegegeld te kunnen betalen. Kasem, die na een baan bij de hypotheekafdeling van ABN Amro rechten ging studeren, heeft altijd gezegd dat de ervaringen uit zijn jeugd hem later als sociaal advocaat en als presentator hebben geholpen om zich te verplaatsen in mensen die te maken hebben met tegenslagen of worden vermalen door ‘het systeem’.
Kasems ster begon in 2017 te rijzen als woordvoerder van de familie van Abdelhak Nouri, het Ajax-talent dat in juli van dat jaar in elkaar zakte op het veld en door een hartstilstand blijvend hersenletsel opliep. Hij schreef een boek over Nouri en maakte indruk in een uitzending van De wereld draait door over de voetballer. Na deelname aan De Slimste Mens (hij werd tweede) stond hij al snel bekend als belofte in Hilversum.
Droombaan
Een nieuwe carrière als tv-presentator, hij zou als betrekkelijke outsider in het tijdslot van DWDD het nieuwe programma De Vooravond gaan presenteren, werd echter in de kiem gesmoord toen het AD schreef dat het OM ervan overtuigd was dat Kasem in 2015 had gelekt naar de groep rond Taghi. Het artikel was gebaseerd op anonieme bronnen en een onderschept bericht waar uit opgemaakt kon worden dat Kasem een handlanger van Taghi zou hebben geholpen aan vertrouwelijke opsporingsinformatie. In het bericht vertelt de handlanger hoe „het broertje van Mussa” hem informatie heeft verstrekt over het onderzoek naar de vondst van een grote wapenopslag – Kasem was op dat moment een van de advocaten die toegang had tot die informatie en heeft een broer die Musa heet. Acht maanden later stelde de deken van de Orde van Advocaten echter dat dit onvoldoende bewijs was voor het lekken van informatie naar de bende van Taghi. Kasem kon uiteindelijk toch aan de slag in zijn droombaan als tv-presentator: het programma De Vooravond werd door BNN-VARA als ‘niet urgent’ genoeg ervaren, waarna Khalid & Sophie in het leven werd geroepen, dat hij sindsdien met Sophie Hilbrand presenteert. Het AD moest uiteindelijk na een door Kasem aangespannen smaadzaak een bericht over de zaak rectificeren, maar mocht volgens de rechter wel over de verdenking van het OM tegen Kasem publiceren.
Lees ook
Khalid & Sophie ging met gesprek met Royce de Vries buiten de grenzen van journalistiek