Met zijn niet altijd voorspelbare krachten heeft het hoogwater in de nacht van woensdag op donderdag een woonboot tegen de brug over de Stuwweg in Maastricht gekwakt. De harde stroming beukt donderdagmiddag verder op het schip en op een pijler van de brug, die grotendeels los is gekomen van het wegdek erboven. De onnatuurlijke knik bevestigt wat de autoriteiten stellen: de brug staat op instorten. Als het zover komt, verdwijnen boot en brug onherroepelijk verder stroomafwaarts.
Woensdagmiddag al werden de bewoners van de woonboten in het buurtje aan de noordkant van Maastricht geëvacueerd. Het water had een deel van de overloop in het kanaal, waaraan hun schepen liggen, weggeslagen. Niemand hield toen nog rekening met het losraken van juist de meest riante woonboot (twee etages bovendeks).
Bewoonster Irma Brants ook niet. Ze is donderdagmiddag te aangedaan om te reageren: „Ik zit nu bij mijn zusje op een flatje van veertig vierkante meter en probeer even te gaan slapen. Daarna komt iemand van de verzekering.”
Lieke Oexeman woont meer dan drie decennia aan de overkant van de plaats waar Brants’ boot tot afgelopen nacht lag, op een van de ruim twintig ligplekken die door de onbegaanbare brug voorlopig onbereikbaar blijven. Ze zag woensdag rond de middag dat er wat mis was met de overloop. Van de veel grotere problemen later had ze toen nog geen vermoeden. „Om half vijf belde mijn man me op mijn werk. Of ik meteen met de auto kon komen om spullen van de boot te halen, omdat we werden geëvacueerd.”
Ze verblijft nu – voorlopig voor drie nachten – in een motel in Urmond, zo’n twintig kilometer ten noorden van Maastricht. Daar blijft de mobiele telefoon constant binnen bereik. „Om te kijken of er nog nieuws is.”
Het losslaan van juist de woonboot van Brants heeft haar verbaasd. „De positie van een andere woonboot, die het dichtstbij de breuk in de overloop, leek het meest risicovol. Die lag woensdag al een beetje schuin.”
Bevers en ijsvogels
Het is mooi en vrij wonen op het eiland van Oexeman. Door het rivierverruimingsproject veranderde het de afgelopen jaren in een natuurgebied, waar het waterpeil wisselt met de hoogtes van de Maas. Achter de nu deels doorgebroken overloop ligt bij lage waterstanden niet meer dan een kabbelend beekje richting Maas waar springende vissen, bevers, ijsvogels en tal van andere dieren zijn te vinden.
Bij het hoogwater in de zomer van 2021 werden op de overloop zandzakken gelegd. Oexeman werd destijds ook geëvacueerd. „Toen mochten we na een dag weer terug. Dat het nu bij een veel lagere waterstand misgaat, heeft waarschijnlijk te maken met een defect van de stuw in de Maas bij Borgharen. En wellicht was er ook nog steeds iets mis met de overloop in ons kanaal.”
May van de Kerkhof, directeur netwerkmanagement van Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, bevestigt de problemen met de stuw bij Borgharen. „Die kan niet helemaal gestreken worden. Het euvel is al in het najaar geconstateerd, maar in het hoogwaterseizoen (de winter) kan niet worden gerepareerd. Door het mankement kan er minder water langs op die plek en gaat er meer met grotere kracht door het kanaal bij de woonboten.” De stuw is sowieso een waterwerk om goed te blijven monitoren, zegt ze. „Die is al bijna een eeuw oud.”
Lees ook
Hoogwater in Nederland: de rivieren hebben ruimte gekregen en die nemen ze nu in
Met de overloop was voor het huidige hoogwater niets mis, bezweert Van de Kerkhof. „Die is in 2021 goed gerepareerd en werd daarna geregeld geïnspecteerd, bij dit soort waterstanden zelfs iedere dag.”
Netten van achtduizend kilo
Als het daarvoor benodigde materiaal en materieel ter plaatse is, wil Rijkswaterstaat een dam aanleggen op de plek van de overloop. Stenen gaan daarbij in netten die daarna per stuk zo’n achtduizend kilo wegen. Defensie helpt bij die klus en kijkt mee naar de mogelijkheden voor een noodbrug. De kapotte brug was voornamelijk in gebruik als toegangsweg tot de woonboten en de stuw en bij fietsers en wandelaars.
Burgemeester Wim Hillenaar van Maastricht (CDA) vindt de situatie „ellendig” voor de bewoners. Hij hoopt dat ze rond het einde van het weekeinde terug naar huis kunnen. Veel zal afhangen van de daling van de waterstanden en het vorderen van de werkzaamheden aan de dam en de brug.
