Israël maakt zich op voor lange strijd in Gaza

De Israëlische campagne in Gaza zal waarschijnlijk nog maanden duren. Benny Gantz, lid van het uit drie man bestaande oorlogskabinet van het land, zei woensdag dat de gevechten, die tot doel hebben om Hamas in het hele grondgebied van Gaza te ontmantelen, „naar behoefte zullen worden uitgebreid naar extra centra en extra fronten”.

Tegelijk is er veel twijfel over de vraag hoe haalbaar de Israëlische strategie is om Hamas helemaal uit te schakelen. Hamas toont zich behoorlijk veerkrachtig, zeiden verscheidene experts, onder wie Israëlische, woensdag tegen The New York Times. En de belangrijkste Hamas-leiders in Gaza, Yahyah Sinwar en Mohammed Deif, zijn nog niet gepakt. Israël looft premies van honderdduizenden euro’s uit aan mensen met een gouden tip.

Maar al zou Israël Sinwar en Deif uitschakelen, dan nog loopt Israël volgens de deskundigen het risico dat er een nieuwe generatie kopstukken opstaat. En de weerzin tegen Israël neemt door deze vernietigingsoorlog niet af.

Daniel Byman, hoogleraar veiligheidsstudies aan de Universiteit van Georgetown in Washington, acht de Israëlische strategie mede daarom „te ambitieus”. Anderen spreken van een vaag en weinig realistisch doel – zo stelt de Franse president Emmanuel Macron dat totale vernietiging van Hamas wel tien jaar kan duren. De regering-Biden heeft gezanten naar Israël gestuurd om aan te dringen op meer gerichte operaties in plaats van algehele vernietiging.

Tegenstrijdige doelen

Volgens Byman streeft Israël met deze oorlog verschillende doelen na, waaronder het vernietigen van Hamas, vrijlating van de gijzelaars, behoud van internationale steun en herstel van het geschonden vertrouwen in Israëls veiligheidsapparaat. Deze doelen zijn soms tegenstrijdig, schrijft hij in het tijdschrift Foreign Affairs: als er in de jacht op Hamas veel burgerdoden vallen, verspeelt Israël bijvoorbeeld internationaal krediet.

Israël, zegt Byman op basis van gesprekken met (voormalige) Israëlische militaire leiders, veiligheidsfunctionarissen, diplomaten en politici, schat zelf niettemin in dat het aan het lukken is om de militaire infrastructuur van Hamas te vernietigen. Het aantal raketaanvallen op Israël neemt af en de groepering beheerst nog maar een klein gebied.

Israël schat zelf in dat het aan het lukken is om de militaire infrastructuur van Hamas te vernietigen

Dinsdag bereikten Israëlische troepen de buitenwijken van Bureij, een dichtbebouwd vluchtelingenkamp in het centrum van de Gazastrook, op ongeveer anderhalve kilometer van de grens met Israël. Satellietbeelden legden tientallen gepantserde voertuigen vast die naar het gebied oprukten.

Bureij is een van de acht kampen die kort na 1948 werden opgericht om Palestijnen op te vangen die in dat jaar uit het tegenwoordige Israël verdreven werden. In die vluchtelingenkampen werden tentjes in de loop der jaren door huizen vervangen.

Zondag hebben luchtaanvallen in en rond Bureij volgens functionarissen van het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid tientallen doden geëist. Satellietbeelden toonden pas verwoeste gebouwen. Deze week breidden de vijandelijkheden zich onder meer uit naar drie andere vluchtelingenkampen in het midden van Gaza: Nuseirat, Deir al Balah en Maghazi.

Mannen bergen het lichaam van een slachtoffer dat is gedood bij een nachtelijke Israëlische aanval op het vluchtelingenkamp Maghazi, op 25 december.
Foto Mahmud Hams/AFP

Een week geleden zei Israël tegen de inwoners van hetzelfde gebied in centraal Gaza, waar vóór de oorlog bijna 90.000 mensen woonden, dat ze naar het zuiden moesten evacueren. Maar in Zuid-Gaza, met name in de stad Rafah, zitten scholen en andere opvangplekken al overvol. De humanitaire nood is er hoog.


Lees ook
Staakt-het-vuren? Netanyahu voert het offensief in Gaza juist op



<p>Een Palestijnse man rouwt om de dood van zijn familieleden die zijn omgekomen tijdens een Israëlische aanval op het Maghazi-vluchtelingenkamp.</p>
<p> ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/israal-maakt-zich-op-voor-lange-strijd-in-gaza.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=‘Vrijwillige migratie’

De strategie om de inwoners van Gaza te dwingen om naar een krimpend gebied te vluchten is eindig. De regeringsgezinde krant Israel Hayom meldde maandag dat premier Benjamin Netanyahu gezinspeeld heeft op „vrijwillige migratie”: via Egypte zouden de mensen die dat willen onderdak kunnen vinden in een derde land.

Rook stijgt op boven het vluchtelingenkamp Bureij in de centrale Gazastrook na beschietingen door het Israëlische leger, op 26 december.
Foto Atef Safadi/EPA

Aan contacten met mogelijke opvanglanden zou volgens de premier gewerkt worden. Coalitiegenoten van Netanyahu hebben eerder soortgelijke opmerkingen gemaakt. Sommige inwoners van Gaza geven al aan de oproep gehoor: ook al is de grensovergang met Egypte formeel dicht, tegen betaling kun je doorgelaten worden.

Paula Gaviria Betancur, VN-rapporteur voor de mensenrechten van ontheemden, schreef onlangs: „Terwijl evacuatiebevelen en militaire operaties zich blijven uitbreiden en burgers dagelijks worden onderworpen aan meedogenloze aanvallen, is de enige logische conclusie dat de militaire operatie van Israël in Gaza tot doel heeft om de meerderheid van de burgerbevolking massaal te deporteren.” Ze maakt zich zorgen dat Israël zich schuldig maakt aan gedwongen verplaatsing en collectieve bestraffing, beide oorlogsmisdaden.