Oud-directeur stichting Kanjer Wens veroordeeld tot 9 jaar cel vanwege seksueel misbruik van dertien minderjarige jongens

De rechtbank in Lelystad heeft Peter V., oud-directeur van stichting Kanjer Wens, vrijdag veroordeeld tot negen jaar cel en tbs met dwangverpleging. De 55-jarige man uit Almere pleegde tussen 2006 en 2021 „ontuchtige handelingen” bij dertien jongens tussen de acht en vijftien jaar in zijn hoedanigheid van directeur van de stichting en als jeugdtrainer bij een voetbalclub. Het OM eiste afgelopen november twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging.

V. kwam vanuit zijn functie vaak in contact met kinderen. Zo organiseerde hij voor ernstig zieke kinderen uitstapjes naar voetbalwedstrijden en gaf hij hen cadeaus. Tijdens dat soort momenten liet hij jongens op schoot zitten om ze vervolgens te betasten. Ook sliepen meerdere jongens bij de man thuis, in één bed. Ook op die momenten betastte hij de jongens en verrichte hij ontuchtige handelingen van „zeer vergaande aard”, zo schrijft de rechtbank. V. vroeg enkele jongens ook om zelf seksuele handelingen bij hem te verrichten.

Peter V. ontkende na de beschuldiging bijna alle ontucht. Alleen het misbruik van één jongen bekende hij; dat stond op filmbeelden. De rechtbank weegt in de straf mee dat V. het vertrouwen van de kinderen en ouders beschadigde. Ook beschadigde hij de seksuele ontwikkeling van de kinderen. De rechtbank stelde, op basis van advies van deskundigen, vast dat V. een pedofiele stoornis heeft, maar legt niet uit of de straf daarom lager is dan het OM eiste.

Het OM zei eerder dat de jongens „voor het leven getekend” zijn. De officier van justitie omschreef V. als een „seksueel roofdier” op zoek naar een „onschuldig prooi”. Ook maakte het V. volgens het OM niet uit „of het zieke jongens, broertjes van zieke kinderen, jongens van een sportvereniging, jongens die hij leerde kennen tijdens een vakantie of jongens van kennissen waren.”