Iliass K. in hoger beroep veroordeeld tot levenslang voor spilfunctie liquidaties

Iliass K. is vrijdag in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Dat meldt het ANP. Het hof acht bewezen dat de 36-jarige Amsterdammer een sleutelrol heeft vervuld bij drie liquidaties in 2014 en de voorbereiding van een poging tot moord. Vorig jaar stond K. terecht voor betrokkenheid bij het dodelijke geweld en werd hij veroordeeld tot levenslang.

In de rechtszaak vorig jaar werd Iliass K. „een spil” genoemd in een criminele organisatie. Het bewijs in deze megastrafzaak, waarin negen verdachten terecht stonden, bestond voor een groot gedeelte uit opgehaalde PGP-berichten. K. bleek de schakel te zijn tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van liquidaties. De groep was verantwoordelijk voor de moord op Alex Gillis in Zaandam, de ‘vergismoord’ op Stefan Regalo Eggermont en de liquidatie van Massod Amin Hosseini in Amsterdam. Er bestond een ‘dodenlijst’ waarop nog meer namen stonden.

De aanleiding voor de liquidaties zou de onderschepping van een partij cocaïne in de haven Antwerpen zijn geweest, waardoor er spanning ontstond tussen twee rivaliserende criminele groepen. K. werd in april 2018 aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Gillis. In de in de afgelopen jaren steeds grotere strafzaak stapte hij na zijn veroordeling in januari 2022 samen met vier medeverdachten naar het hof. Zij kregen celstraffen opgelegd uiteenlopend van twee jaar tot bijna acht jaar.


Lees ook
Moordbendelid Iliass K. veroordeeld tot levenslang

Rechtbanktekening van Iliass K. in de extra beveiligde rechtbank.


Leeslijst