Animo voor veerboot Caribisch Nederland sterk toegenomen

De veerboot die sinds twee jaar vaart tussen Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, slaat aan. Het aantal passagiers is dit jaar zowat verdubbeld. De subsidie voor de ferry wordt voor twee jaar verlengd.

De Makana-ferry, een Sabre-catamaran voor 150 passagiers, begon zijn dienst in december 2021. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) verstrekte er 2 miljoen euro subsidie voor.

Vorig jaar trok de ferry 26.000 passagiers, dit jaar kwam vooral sinds de zomer een sterke groei op gang. Afgelopen september rekende IenW nog op circa 34.000 passagiers voor 2023, maar volgens Makana komt dit cijfer uit rond de 47.000, 80 procent meer dan vorig jaar.

Volgens Makana zit de ferry sinds enkele maanden vooral op maandag en vrijdag „vrijwel vol” en „zijn we op deze dagen uit de kosten”. Ook het aanbod van passagiers op de nieuwe route tussen het naburige Saint Kitts en Sint Maarten is goed. Bewoners van Saint Kitts betalen bijna twee keer zoveel voor een ticket als inwoners van de Nederlandse eilanden.

Subsidie

De subsidie voor de Bovenwindse veerboot wordt verlengd tot eind 2025, liet staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties (D66) deze week de Tweede Kamer weten. De komende twee jaar gaat 1 miljoen euro naar de veerdienst. Daarnaast wordt geld uitgetrokken om de voorzieningen in de havens te verbeteren en extra personeel aan te nemen voor grensbewaking en douane.

Dat het aantal passagiers op de Bovenwindse ferry snel groeit, komt ook doordat vliegen tussen de eilanden duur is. Wie heen en weer vaart tussen Sint Eustatius en Sint Maarten, betaalt 106 Amerikaanse dollar. Een retourticket bij luchtvaartmaatschappij WinAir, een vlucht van krap twintig minuten, kost 200 tot 250 dollar. Al jarenlang vragen bewoners van de eilanden om goedkopere vluchten naar Sint Maarten, dat hun verbindingen naar elders biedt.

In 2018 adviseerde de commissie-Hartman al instelling van een openbaredienstverplichting (PSO), zoals die ook geldt voor afgelegen eilanden in de Europese Unie, waaronder het Frans-Caribische Guadeloupe.

Het economisch onderzoeksbureau SEO berekende in mei voor IenW dat inwoners van Saba en Sint Eustatius nu vier keer zoveel betalen als gebruikers van Europese PSO-routes.

Met 3,5 tot 6,9 miljoen euro subsidie per jaar zou de ticketprijs omlaag kunnen naar 40 tot 85 dollar voor een retourtje Sint Maarten. Zo’n bijdrage zit er voorlopig niet in; het demissionaire kabinet schuift besluitvorming over subsidiëring van vluchten tussen Saba en Sint Eustatius naar een volgend kabinet, zo blijkt uit antwoorden op Kamervragen en een brief van demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat (VVD).



Leeslijst