De afperser van Amanda Todd moet nog 6 jaar langer zitten

De 45-jarige Aydin C. heeft zes jaar celstraf opgelegd gekregen voor het afpersen met naaktfoto’s van de Canadese Amanda Todd. Dat vonnis heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag geveld. De 15-jarige Todd pleegde zelfmoord in 2012. Haar dood werd wereldnieuws door een video die ze op YouTube deelde waarin ze over de afpersing vertelt, waar later C. voor werd veroordeeld.

Todd was niet het enige slachtoffer van de afpersing door Aydin C.. In 2018 werd de Tilburger in een Nederlandse strafzaak veroordeeld tot bijna elf jaar celstraf voor onder meer het afpersen van 33 minderjarige meisjes. De zaak van Amanda Todd werd niet meegenomen in de rechtszaak in Nederland, omdat Canada de Tilburger zelf wilde berechten. In december 2020 werd C. hiervoor aan Canada uitgeleverd, en veroordeeld tot dertien jaar celstraf. Hierna werd hij naar Nederland teruggebracht om zijn straf voor het afpersen van de andere slachtoffers uit te zitten. In september 2024 zou hij hiervoor vrijkomen.

De rechtbank Amsterdam heeft donderdag besloten dat C. de straf voor het afpersen van Todd uit dient te zitten ná zijn huidige gevangenisstraf. De dertien jaar zijn in Nederland omgezet tot zes jaar cel. De advocaat van C. is ontevreden over deze beslissing: volgens hem zijn de Nederlandse en de Canadese zaak ten onrechte van elkaar gescheiden.


Lees ook
13 jaar cel voor webcamafperser Aydin C. in Canadese zaak Amanda Todd

Carol Todd (midden), de moeder van Amanda, dinsdag bij de rechtbank in het Canadese New Westminster.


Leeslijst