Schiphol heeft ruimte voor 483.000 vluchten in 2024, 13.000 extra in zomerseizoen

In 2024 is er op Schiphol ruimte voor in totaal 483.000 vluchten, waarvan 293.000 in het zomerseizoen. Dat heeft de luchthaven donderdag laten weten aan de luchtvaartmaatschappijen, het ministerie van Infrastructuur en de slotcoördinatoren van Schiphol. In het zomerseizoen, dat loopt van eind maart tot eind oktober, gaat het om 13.000 vluchten meer dan de luchthaven eerder had aangekondigd.

Luchtvaartmaatschappijen waren het niet eens met de eerder aangekondigde 460.000 vluchten in 2024. Dat was het maximale aantal dat het inmiddels demissionaire kabinet wilde toestaan in 2024, om het lawaai rondom Schiphol te verminderen. Na gesprekken met de maatschappijen kwam Schiphol uit op het nieuwe aantal van 483.000. Voorwaarde is dat er geen extreme drukte ontstaat op piekmomenten zoals tijdens de afgelopen zomers. De vliegmaatschappijen zouden hebben beloofd daaraan bij te dragen.

Concrete gesprekken moet de onafhankelijke slotcoördinator van Schiphol nog voeren met de luchtvaartmaatschappijen. Beide partijen gaan het er over hebben hoe het aantal vluchten op de drukste momenten van de dag kan. De luchthaven zegt donderdag al dat uit een analyse is gebleken dat „de piek in de ochtend waarin gelijktijdig veel grote toestellen met veel passagiers aankomen kan leiden tot problemen in het gehele proces, waaronder lange rijen”. Schiphol hoopt op vrijwillige medewerking van de maatschappijen en zegt hen anders verplichtingen op te leggen.



Leeslijst