Rechter houdt opening asielopvang in Uden voorlopig toch tegen

De asielopvang in het Van der Valk-hotel, gelegen in het Brabantse Uden, mag voorlopig toch niet open. Dat heeft de rechter woensdag bepaald, bevestigt een woordvoerder van de rechtbank van Oost-Brabant tegenover NRC na berichtgeving van persbureau ANP. De vergunning, die eerder door de gemeente Maashorst was afgegeven, werd door de rechtbank voor twee dagen geschorst.

Eerder op de dag waren omwonenden naar de rechter gestapt. Zij verzochten om een schorsing van de vergunning totdat de gemeente hun maandag ingediende bezwaar heeft beoordeeld. De woordvoerder van de rechtbank zegt in een toelichting dat de rechter zich bewust is van de hoge nood voor asielopvang in Nederland. „Maar zonder het bezwaar in behandeling te nemen stelt de gemeente de inwoners voor een voldongen feit”. Hij benadrukt dat de rechter op zo’n korte termijn geen definitieve beslissing kon nemen. Vrijdag buigt de rechter zich opnieuw over de zaak. Vermoedelijk volgt die dag zelf nog een definitieve uitspraak.

Het hotel moet plaats bieden aan zo’n driehonderd mensen die asiel hebben aangevraagd. Die zouden daar tot uiterlijk 1 oktober 2026 blijven. Woensdag kwamen de eerste bussen met potentiële bewoners rond het middaguur aan bij het hotel, zo meldt ANP. Welke gevolgen deze uitspraak heeft voor de beoogde bewoners van de asielopvang, is vooralsnog onduidelijk.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) noemt het „heel erg spijtig en inhumaan” als de 88 asielzoekers die woensdag in het hotel in Uden aankwamen, nog dezelfde dag weer worden gestuurd. De mensen kregen al een kamer toegewezen en „zitten aan de koffie en een maaltijd”, zegt een woordvoerder van het COA tegen persbureau ANP. De opvangorganisatie wacht nu af welke formele consequentie er hangt aan de schorsing van de opvang. „Ondertussen doen wij zonder tegenbericht ons ding.”



Leeslijst