Halverwege de vlucht van Hamburg naar Amsterdam neemt Marcel de Nooijer de microfoon. „This is not your captain speaking”, zegt de president-directeur van luchtvaartmaatschappij Transavia. De Nooijer vertelt hoe gelukkig hij is met het nieuwe toestel waarmee hij dinsdag – met genodigden en pers – vliegt van de Duitse fabriek van Airbus naar de thuisbasis op Schiphol. Eerder die dag, in de fabriek van de vliegtuigfabrikant in Hamburg, had hij al verteld dat hij een gevoel van verliefdheid had. En ’s avonds, in hangar 5 op Schiphol, zei hij dat hij lentekriebels voelde.
Transavia, de budgetmaatschappij van Air France-KLM, vernieuwt de vloot. Dinsdag haalde De Nooijer de eerste A321neo op bij Airbus. Transavia gaat de komende jaren al zijn Boeing 737-toestellen vervangen door vliegtuigen van Airbus. Dat is een grote stap voor het bedrijf: de maatschappij investeert ruim 1,6 miljard euro in de nieuwe toestellen.
De A320neo en de grotere A321neo zijn de bestsellers van Airbus. Het succes van de toestellen voor de korte tot middellange afstand is een belangrijke reden dat Airbus de grootste vliegtuigbouwer van de wereld is, vóór Boeing. In totaal bestelde Transavia 27 toestellen van de A320/A321-familie en heeft het een optie op nog eens vijftien vliegtuigen.
De A321neo biedt plaats aan 232 passagiers, een stuk meer dan de 189 die nu in Transavia’s Boeing 737’s passen. Een bewuste strategie, legt Marcel de Nooijer uit in Hamburg. Als start- en landingsrechten op Schiphol nog schaarser worden dan nu, omdat de luchthaven moet krimpen, kiest een vliegmaatschappij liever voor grotere toestellen. „Het is ook een economische reden: we moeten de investeringen terugverdienen.”
Grote vlootvernieuwing
De aankopen van Transavia maken deel uit van een grotere vlootvernieuwing van Air France-KLM. De Frans-Nederlandse groep bestelde honderd A320/A321neo’s – en heeft een optie op nog eens zestig – en vijftig A350-vliegtuigen voor de langere afstand.
De luchtvaart steekt momenteel veel geld in nieuwe toestellen. Zo plaatste Turkish Airlines vrijdag een megaorder van 355 nieuwe Airbussen. Lufthansa Group maakte dinsdag een grote bestelling bekend (80 nieuwe vliegtuigen plus 120 extra in optie) verdeeld over Boeing en Airbus. Dat zijn bij Airbus vooral toestellen die na 2029 worden geleverd; tot die tijd is het bedrijf de Europese fabrikant uitverkocht.
De nieuwe vloot moet ook zorgen dat Transavia duurzamer vliegt, zegt De Nooijer. „De A321neo gebruikt 15 procent minder brandstof. Dat is dus ook 15 procent minder CO2-uitstoot.” Bovendien, zegt hij, is het vliegtuig stiller dan zijn voorganger, de Boeing 737. Volgens hem wordt de nieuwe Airbus die hij dinsdag ophaalde in de vroege ochtend ingezet. „Zo voldoen wij al aan de wens om te zorgen voor 15 procent minder ernstige geluidsgehinderden.”
Leeslijst