Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben zondag opgeroepen tot de vrijlating van de Hongkongse mediamagnaat Jimmy Lai, de voormalig eigenaar van de opgeheven Hongkongse krant Apple Daily. Hij staat vanaf vandaag terecht wegens „samenzwering met buitenlandse strijdkrachten om de nationale veiligheid in gevaar te brengen”. Hij kan een levenslange gevangenisstraf krijgen als hij wordt veroordeeld op de grond van de nationale veiligheidswet die China drie jaar geleden oplegde.
Londen en Washington noemen het proces tegen Lai „politiek gemotiveerd”. De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron laat in een verklaring weten dat het proces een schending is van de afspraken die gemaakt werden bij de overdracht van Hongkong aan China in 1997.
„De nationale veiligheidswet van Hongkong is een duidelijke schending van de gezamenlijke Chinees-Britse verklaring. Het heeft Hong Kong beschadigd, waarbij de rechten en vrijheden aanzienlijk zijn uitgehold. Arrestaties op grond van de wet hebben de stemmen van de oppositie tot zwijgen gebracht”, aldus Cameron.
Vrijlating
Volgens de minister is de vervolging van Lai een duidelijke poging om zijn „recht op vrijheid en meningsuiting te stoppen”. Cameron dringt er in de verklaring vervolgens op aan om Lai vrij te laten. “Ik roep de autoriteiten van Hongkong op om hun vervolging te beëindigen en Jimmy Lai vrij te laten.”
De opvattingen van Cameron zijn herhaald door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, dat zondag ook aandrong op de onmiddellijke vrijlating van Lai. „Acties die de persvrijheid ondermijnen en de vrije stroom van informatie beperken hebben de democratie van Hongkong ondermijnd en de reputatie van Hongkong als internationaal zaken- en financieel centrum geschaad”, zei woordvoerder Matthew Miller in een verklaring.
De 76-jarige Jimmy Lai is een van de meest prominente activisten uit Hongkong. Hij werd in 2020 gearresteerd omdat zijn kritische, onafhankelijke en prodemocratische krant Apple Daily volgens de Chinese overheid andere landen aanmoedigde om China sancties op te leggen, waarmee de krant de toen net ingevoerde nationale veiligheidswet overtrad. De krant is inmiddels verboden door de Chinese overheid.
Het proces van Lai wordt over de hele wereld nauwlettend in de gaten gehouden vanwege zorgen over de groeiende invloed van Peking op Hong Kong, een voormalige Britse kolonie. China heeft nog niet op de oproep van de VS en het VK gereageerd.
Leeslijst