Israël betuigt ‘diepe spijt’ voor per ongeluk doodschieten gijzelaars

Israël betuigt ‘diepe spijt’ voor per ongeluk doodschieten gijzelaars

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in een bericht op X zijn medeleven betuigd met de nabestaanden van de drie gijzelaars die vrijdag „per ongeluk” door het Israëlische leger werden doodgeschoten. „Samen met het hele volk van Israël buig ik mijn hoofd in diep verdriet en rouw ik om de dood van drie van onze dierbare zonen die werden ontvoerd”, aldus de premier. „Mijn hart gaat uit naar de rouwende families in hun moeilijke tijd.”

Vanuit Israël werd woedend gereageerd op de dood van de drie gijzelaars, Yotam Haim (28), Samar Talalka (25) en Alon Shamriz (26). Volgens Israëlische media demonstreerden vrijdag honderden mensen voor de militaire basis in Tel Aviv. De demonstranten zwaaiden met protestborden met daarop de namen en foto’s van veel van de andere gijzelaars en riepen op tot hun onmiddellijke vrijlating.

De Israëlische krijgsmacht zegt „diepe spijt te hebben van het tragische incident” en alle verantwoordelijkheid te nemen. Inmiddels is een onderzoek gestart. Het Israëlische leger zegt hierbij „volledige transparantie” te bieden.

Demonstrantenvoor de militaire basis in Tel Aviv.
Foto Violeta Santos Moura/Reuters