Rouwverwerking is een reis, én een avontuur voor een prinses

In de laatste week van haar twaalfde levensjaar maakt prinses Lava een reis naar het land dat zij zal gaan besturen. Het heet Grootland, of Dubbelland, maar ze mag het ook een eigen naam geven als ze aankomt. Bijgestaan door een oude hond die de weg weet naar het koninkrijk en een vrij norse jongen die haar begeleidt, begint ze aan een lange voettocht door een onbekende wereld.

Mireille Geus ontving in 2006 de Gouden Griffel voor Big. Dat boek vertelt het verhaal van een vriendschap tussen twee meisjes die uit balans is, waarin de ondergeschikte partij steeds meer gedwongen wordt dingen te doen die ze niet prettig vindt. Met Lava waagt zij zich weer aan een verhaal met psychologische insteek. Namelijk die van rouwverwerking en het schuldgevoel dat daar soms mee gepaard gaat.

Zwemongeluk

Eigenlijk had Lava de reis naar Grootland met haar tweelingzus Etna moeten maken, maar Etna is gestorven bij een zwemongeluk. Het schuldgevoel daarover bij Lava is groot, ook al had ze het niet kunnen voorkomen. Ze ziet haar zus als een betere versie van wie zij zelf is. De reis naar Grootland heeft een louterende werking, al wordt die reis ondanks de opzet nooit echt spannend.

In principe draagt het verhaal alle elementen in zich voor een spannend avontuur. Een sprookjesachtig element van een toekomstig koningin die haar koninkrijk moet bereiken. Een mystieke jongen die met dieren kan praten en haar met tegenzin helpt. Een oude hond die op zijn laatste benen de weg wijst. Het verhaal hint in die zin zelfs licht naar De brief voor de koning, waarin ook een tocht gemaakt wordt door onbekende streken van het ene koninkrijk naar het andere. Helaas heeft Geus weinig aandacht besteed aan de omgevingsschets en details daarin, waardoor de geloofwaardigheid van de sprookjeswereld in het geding komt. De sprookjesachtige elementen gaan niet helemaal op in hun omgeving, maar lijken losstaande elementen waar Lava langsloopt.

En omdat de wereld niet gedetailleerd genoeg is neergezet om erin te kunnen verdwijnen, komt de nadruk te liggen op de psychologische lijn en roepen de sprookjesachtige elementen bij Lava vooral vragen op. Ze komt een draak tegen die geen vuur kan spuwen. Is dat symbolisch? Als ze bij haar nicht prinses Amber langsgaat, slaapt deze in het kippenhok, omdat ze niet meer op zichzelf lette. Wat wil dat ons vertellen?

Wat Lava redt is de vernuftige compositie van het verhaal. Geus bouwt haar verhaal klassiek op: elke twintig pagina’s krijg je iets meer te weten over de tweelingzus die gestorven is. Het avontuur duurt zeven dagen, die in briefvorm aan haar zus zijn opgeschreven. Die vorm maakt er een indringend verhaal van. Bovendien weet Geus genoeg afstand tot haar onderwerp te houden, waardoor de vertelling nergens sentimenteel of larmoyant wordt. Het geeft de lezer houvast in dit verhaal dat een sprookjesavontuur wil zijn, maar vooral een psychologisch verhaal is over schuldgevoel en afscheid nemen. Met, zoals dat in sprookjes hoort, een wijze les, die we ook wel in veel zelfhulpboeken lezen: rouwverwerking is een reis. Soms zelfs een avontuur. En het leven is voor hen die achterblijven.



Leeslijst