Nieuwe topvrouw Blokker moet de winkelketen zelf klaarmaken voor de verkoop

Pauline Boerman gaat de huishoudketen Blokker leiden. Wie is de nieuwe topvrouw?

Boerman (47) werkt sinds 2015 bij Blokker, toen ze de overstap maakte van de Hema. Ze had er toen al een 27-jarige carrière in retail op zitten. De Purmerendse begon ooit bij V&D na een studie Fashion Management & Design aan de Hogeschool van Amsterdam. In 2005 werd ze inkoper bij kledingwinkel Wonder Woman, een rol die ze vervolgens ook vervulde bij V&D en later bij Action. Ook deed ze de inkoop bij Ahold Delhaize, en was ze hoofd woon- en seizoensproducten bij Hema. In 2020 ging ze bij Hema van spullen naar mensen: ze werd hr-manager.

Die aandacht voor het menselijke behield ze toen ze vorig jaar als inkoopdirecteur begon bij Blokker, waar ze ook al eerder werkte. Volgens Het Financieele Dagblad staat ze bekend als iemand die „goed relaties kan smeden”. Of, zoals ze zelf schrijft in haar LinkedIn-bio: „Mijn talent is ontwapenen, hetgeen mij helpt in het creëren van een prettige sfeer.”

Boerman volgt begin komend jaar directeur Jeanine Holscher op, die het bedrijf vier jaar leidde.

Blokker is uit de rode cijfers, maar winstgevend is het nog niet. Het economisch klimaat is niet ideaal, met wereldwijd stijgende kosten. Welke relevante ervaring brengt Boerman mee om de stijgende lijn van het bedrijf onder die omstandigheden toch een impuls te geven?

Door haar veelzijdige zakelijke verleden kent ze veel kanten van het bedrijfsleven. Bij V&D leerde ze zuinig en creatief te zijn, zegt oud-collega Debbie Klein tegen het FD. „Daar hadden we geen nagel om onze kont te krabben.” In haar tijd bij Hema ging de warenhuisketen gebukt onder een grote schuld. Een faillissement dreigde en schuldeisers namen de tent over. Roerige tijden is ze dus wel gewend.

Ze kan op de centen letten, maar heeft ook gevoel voor trends, zegt voormalig Hema-directeur Tjeerd Jegen in het FD: het was Boerman die bij Hema goed verkopende producten als het opklapbare kratje en retroventilatoren introduceerde en het assortiment verder uitbreidde.

Waar gaat Boerman mee te maken krijgen bij Blokker?

Waarschijnlijk de verkoop – niet van de producten, maar van het bedrijf zelf. Moederbedrijf Mirage Retail Group, onder leiding van de zeventigjarige zakenman Michiel Witteveen, zette speelgoedketen Intertoys eerder dit jaar in de verkoop. Witteveen zei destijds dat hij vanwege zijn leeftijd ook van de andere winkelketens af wil. „Eigenaar blijf je niet voor eeuwig. Iedereen gaat een keer dood, ik ook.” Voordat Blokker verkocht wordt, wil eigenaar Witteveen dat de huishoudketen betere resultaten boekt. Boerman krijgt die taak.

Hoewel Blokker afstevent op een break-evenresultaat en het bedrijf onder Boermans voorganger Holscher daardoor in ieder geval niet meer verlieslatend is, kun je zeggen dat Holschers missie om Blokker winstgevend te maken niet is geslaagd.

Boerman krijgt in haar nieuwe functie de leiding over vierhonderd winkels en vierduizend werknemers. Het is haar eerste functie als eindverantwoordelijke. Holscher gaf tijdens haar tijd als Blokkerbaas veel media-interviews en werd daardoor een bekend gezicht. Of haar opvolger dat ook zal doen, is nog niet duidelijk. Tot nu toe is Boerman in elk geval meestal in de luwte gebleven.



Leeslijst