Paramilitairen RSF rukken op naar Wad Madani in oorlog die inmiddels acht maanden duurt

De paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) heeft vrijdag het Soedanese leger aangevallen nabij Wad Madani, een grote stad waar het geweld sinds het begin van de oorlog tot dusver nog niet was doorgedrongen. Dat schrijft persbureau Reuters. De aanval van de RSF van generaal Mohamed Hamdan Dagalo, ook bekend als Hemedti, lijkt het begin van een nieuw front te betekenen.

De RSF boekte de afgelopen weken meerdere overwinningen. Zo nam het paramilitaire leger eind oktober Nyala in en belegerde het Al Fashar, beide belangrijke steden in de westelijke regio Darfur. De RSF zegt te proberen in Wad Madani de burgers te beschermen, maar het legerbolwerk wel te willen vernietigen. De afgelopen maanden nam de stad honderdduizenden gevluchte burgers op.

Door het inmiddels acht maanden durende conflict in Soedan zijn zeker zeven miljoen mensen ontheemd geraakt – in het land wonen ruim 45 miljoen mensen. Een overname van het dichtbevolkte Wad Madani, waar sommige regerings- en hulpdiensten naartoe zijn verhuisd, zou waarschijnlijk tot nog massalere ontheemding leiden en de humanitaire crisis verergeren.

Volgens de Verenigde Naties zijn door de oorlog tot nu toe ruim twaalfduizend mensen omgekomen. Deskundigen zeggen dat het werkelijke aantal waarschijnlijk hoger ligt. Bijna 1,5 miljoen mensen zijn Soedan ontvlucht. De Verenigde Naties waarschuwen voor hongersnoden in de gebieden waar het conflict het meest intens woedt.


Lees ook
Paramilitairen RSF boeken zege na zege: Soedan steeds meer in tweeën gesplitst

Door <strong>bombardementen van de paramilitaire RSF</strong> ontstond brand op een markt in <strong>Al Fashar, de hoofdstad van Noord-Darfur</strong>.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/paramilitairen-rsf-rukken-op-naar-wad-madani-in-oorlog-die-inmiddels-acht-maanden-duurt.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=

Leeslijst