‘Chinese inlichtingdienst rekruteerde radicaal-rechtse Belgische politicus, contact duurde zeker drie jaar’

De radicaal-rechtse Belgische politicus Frank Creyelman heeft drie jaar lang gewerkt als informant voor de Chinese inlichtingendienst. Dat concluderen Financial Times, Le Monde en Der Spiegel vrijdag, nadat ze sms-berichten in handen kregen van een bron bij een westerse inlichtingendienst. Het gaat om berichten tussen Creyelman en Daniel Woo, die een hoge functie bij de Chinese inlichtingendienst bekleedt.

Creyelman is een ervaren parlementslid van de radicale rechts-nationalistische partij Vlaams Belang en ook fractievoorzitter van de Vlaams Belangfractie in de Mechelse gemeenteraad. Hij is vrijdag „per direct” uit partij Vlaams Belang gezet.

Via Creyelman probeerde Woo het Europese politieke debat te beïnvloeden over China, zoals over de vervolging van Oeigoeren en het afbrokkelen van de democratie in Hongkong. Ook was het China’s doel om de relatie tussen Europa en de VS te verstoren, zoals Woo letterlijk in een bericht naar Creyelman schreef. Als beloning kreeg Creyelman betaald, onder meer in crypto, zo blijkt uit verschillende sms’jes.

Conferentie over Taiwan verstoren

Woo vroeg de Belgische politicus om twee leden van het Europese Parlement over te halen om te zeggen dat de VS en het VK de energiezekerheid in Europa ondermijnen. Hij wilde ook dat Creyelman een conferentie over Taiwan zou verstoren. Hoewel inlichtingendiensten in de meeste landen spionage inzetten, toont deze zaak volgens Financial Times goed de tactiek van beïnvloedingsoperaties die China vaker inzet.

Het lijkt erop dat Creyelman niet erg succesvol was in het uitvoeren van de Chinese opdrachten. In 2021 zei hij in een bericht dat hij had geprobeerd een resolutie in het Belgische parlement over het risico op genocide voor de Oeigoeren te dwarsbomen, maar dat hem dat niet was gelukt.

Het is onduidelijk hoe Creyelman is gerekruteerd. De politicus heeft zelf niet gereageerd op de aantijgingen die de internationale kranten hem voorlegden.



Leeslijst