Prins Harry wint rechtszaak tegen uitgever Daily Mirror wegens hacken telefoon

Prins Harry heeft vrijdag de rechtszaak tegen Mirror Group Newspapers (MGN), die hij ervan beschuldigde zijn telefoon te hebben gehackt, gewonnen. De Britse prins krijgt een schadevergoeding van 140.600 pond, omgerekend bijna 164.000 euro, oordeelde het hooggerechtshof volgens BBC.

De hoogste Britse rechter oordeelde dat de kranten van MGN – Daily Mirror, Sunday Mirror en Sunday People – tussen 2003 en 2009 illegaal informatie hebben verkregen via de telefoon van prins Harry of mensen uit zijn omgeving. Zijn telefoon werd volgens de rechtbank gehackt, de kranten wisten onder meer zijn voicemail af te luisteren. Op basis van de informatie uit de telefoon werden zeker vijftien artikelen gepubliceerd.

Zeker twee personen in de top van de uitgeverij wisten van de illegale praktijken, onder wie oud-topman Sly Bailey. Hij deed daar niks aan en probeerde het juist te verbergen, aldus de rechtbank. Daarnaast was de bekende Britse journalist Piers Morgan betrokken bij het afluisteren. Hij werkte bij Daily Mirror van 1995 tot 2004.

MGN biedt excuses aan

MGN bood na de uitspraak zijn excuses aan voor „fouten uit het verleden”. „We nemen de volle verantwoordelijkheid en zullen een passende vergoeding betalen.”

Prins Harry reageerde via een statement dat zijn advocaat aan de Britse pers voorlas. Hij stelt dat de uitspraak goed nieuws is „voor de waarheid en rekenschap”. De prins roept de Britse autoriteiten op om ook een strafzaak te openen. Hij pleit voor een „vrije en eerlijke pers, die waar nodig op de juiste manier verantwoording aflegt.” Prins Harry heeft ook nog een hele reeks andere rechtszaken lopen tegen uitgeverijen, die hij onder meer beschuldigt van smaad en het afluisteren van zijn telefoon.

In totaal hebben meer dan honderd Britse bekendheden een rechtszaak tegen MGN aangespannen. De rechter boog zich vrijdag over drie andere zaken. De uitgeverij moet acteur Michael Turner ook een schadevergoeding betalen, twee andere zaken won MGN wel wegens gebrek aan bewijs.



Leeslijst