Column | Ongelezen boeken

Nooit kan ik het laten om in het voorbijgaan gauw zo’n buurtboekenkastje te inspecteren. Er kan altijd iets bij zijn dat de moeite waard is, ook al is dat meestal niet het geval. De weinige titels die interessant zijn, blijken soms te vies om mee te nemen.

Mijn vermoeden is dat veel van die kastjes vooral gevuld zijn met half gelezen boeken. De lezer heeft het manmoedig geprobeerd, maar na enkele hoofdstukken begon hij steeds in slaap te vallen en uiteindelijk zette hij het boek weg op een verre boekenplank. Vervolgens maakte hij zich een fiks aantal jaren wijs dat hij het ooit nog eens zou uitlezen, maar op een dag van ongekende opruimwoede wees hij het plotseling resoluut de deur.

Zo kon ik in het bezit komen van een boekje waarvan ik het bestaan niet eens kende: Waag u niet aan leidingwater, een pocket van De Arbeiderspers uit 1965 en een vertaling van Peter Verstegen van de columnbundel Is It Safe To Drink The Water? van de Amerikaanse columnist Art Buchwald (1925-2007). Buchwald werd beroemd met zijn satirische columns, vaak over politiek. Op papier leek hij een rondborstige lachebek, maar in werkelijkheid worstelde hij zijn leven lang met depressies, veroorzaakt door een traumatische jeugd.

In deze bundel schrijft Buchwald ook over allerlei niet-politieke onderwerpen, zoals reizen door Europa en jagen in Engeland. „Het enige dat je echt nodig hebt is een paar geweren van 4.000 dollar, een plusfour, een man om je geweer te laden, een apporterende hond van Laplands ras, een Land Rover en een jachtopziener.”

Dit exemplaar van Buchwalds bundel bevatte op pagina 69 een reclamekaartje van De Arbeiderspers – vermoedelijk was de lezer niet verder gekomen dan die plek, het lot van veel columnbundels, vrees ik. Daardoor was deze lezer een alleraardigste column met de titel, jawel, ‘Ongelezen boeken’ misgelopen.

Daarin beschrijft Buchwald de gedragsmethoden die je kunt toepassen als iemand je vraagt of je een bepaald boek hebt gelezen. Veel mensen vinden het moeilijk om toe te geven dat ze iets niet gelezen hebben. Buchwald suggereert dat je kunt zeggen: „Nee, maar het schijnt goeie kritieken te hebben, hè.” „Een van de beste manieren”, schrijft Buchwald, „om iemand van repliek te dienen is om op de vraag: ‘Hebt u The Making of the President gelezen, van Theodore White’, bijvoorbeeld dit antwoord te geven: ‘Nee, maar hebt u zijn boek Fire in the Ashes gelezen, een van zijn eerdere boeken?’ Als dat geen resultaat oplevert kunt u altijd nog zeggen: ‘Persoonlijk geef ik de voorkeur aan zijn Thunder out of China.’ Het komt soms voor dat uw gesprekspartner die boeken echt gelezen heeft, in dat geval moet u uw toevlucht nemen tot een meer spectaculaire methode, zoiets als: ‘Nee, ik heb het niet gelezen, maar zijn vrouw heeft nog bij de mijne in de klas gezeten.’”

Gelukkig zijn er erg erudiete mensen die zulke vragen nooit stellen. Ik herinner me Theo Sontrop, de uitgever, die terloops, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, zinnen kon zeggen als: „Jij weet natuurlijk ook dat je al bij Shakespeare, Cervantes, Proust en niet te vergeten Joyce kunt vinden dat…”

Van wie was Sontrop ook weer de uitgever? Het kan niet missen: De Arbeiderspers.



Leeslijst