Geestige en verontrustende kijk op de mens als product van lopende band

Het is een knus festivalletje, ICKfest. Drie avonden met voorstellingen van jonge dansmakers die schuilen onder de paraplu van ICK Dans Amsterdam (waar een paar jaar geleden Danswerkplaats Amsterdam in is opgegaan), samengebracht in de kleine zaaltjes van het Frascati Theater.

Het theatercafé is het veel te krappe decor voor pop-ups, met op de eerste avond bijvoorbeeld de uitstekend gedanste ‘cover’ van Martha Grahams baanbrekende werk Lamentation door Robin Nimanong. Voor een heerlijke, uitbundige uitsmijter zorgde Roshanak Marrowatian; een korte, krachtige dans, uitdagend en zelfbewust; een dans van verzet en empowerment, geïnspireerd op de Iraanse film Gheysar.

De opvallendste voorstelling van de avond is ongetwijfeld die van het nieuwe collectief Trevoga van de pas afgestudeerde Neda Rusheva, Antonina Pushkareva en Erikas Zilaitis. Eerder dit jaar kregen zij voor deze korte voorstelling, 11 3 8 7, al de Best of Fringe Award op het Amsterdam Fringe Festival.

Het stuk schetst een vervreemdend beeld van wezens die ergens tussen mens, cyborg, stripfiguur en instagram celebs geplaatst moeten worden. Op de hagelwitte laboratoriumvloer ‘leven’ de drie zo te zien kunstmatig geproduceerde levensvormen, in hyperkekke outfitjes van Amsterdams modemerk La Fam met biker boots met vette plateauzolen, met dode ogen en verende bewegingen die de menselijke motoriek benaderen maar niet evenaren – die armen de meebewegen op de adem zijn een mooie vondst. De twee vrouwen lijken voortgekomen uit mannelijke fantasieën; één met een gezichtsbedekkend sm-masker, de ander met een Barbieroze, rubberen ultrahotpants en een schattig varkenssnuitje.

Hun handelingen zijn even doelloos als geestig en verontrustend. Na een ogenschijnlijk onschuldige kus liggen bijvoorbeeld twee tongen in een plasje bloed op de vloer en van die lopende band achter op het toneel zou – ga je denken – elk moment een nieuw, mislukt, door AI geproduceerde humanoïde kunnen rollen. Al met al een verwarrende ervaring, want waar kijken we naar? Een doorgedraaide ‘reality’ show op televisie? Een maffe, erotische scifi-film?

Of is het toch vooral een commentaar op een maatschappij die zich drogeert met zinloze, lege luxe en escapistische nonsens? Daar zou de tekst op kunnen duiden die tot slot over de lichtkrant flitst en oproept tot het beëindigen van alle koloniale overheersing en het uitspreken van afkeuring tegen het geweld in Gaza. Deze olifant met een grote snuit lijkt er echter pas sinds 7 oktober aan toegevoegd en houdt verder weinig verband met de voorstelling. Die laat de toeschouwer een tikje hongerig naar meer achter en maakt reuze benieuwd naar de vervolgstappen van Trevoga.



Leeslijst