Moet je als oudere hardloper anders gaan trainen?

Naarmate je ouder wordt, word je strammer. Je botdichtheid neemt af, net als je spierkracht en je spiermassa. Dus om dan blessures te voorkomen is het zinvol om wat gevarieerder te trainen. Dat zegt voormalig topatleet en hardloopcoach voor mensen van alle niveaus, Dennis Licht.

„Kijk, lopen is natuurlijk een eenzijdige sport”, zegt Licht. „Als je jong bent, kan je lichaam die eenzijdigheid wel aan. Maar als je ouder wordt, is het verstandig om het lopen te combineren met oefeningen voor kracht, lenigheid en balans.” Hij adviseert lopers om vanaf hun veertigste twee keer per week een half uur aan kracht te besteden. „Eigenlijk zou dat voor alle lopers goed zijn, maar dat terzijde.”

Het is voor de oudere hardloper volgens Licht bovendien een goed idee om hardlopen te combineren met minder belastende sporten, zoals bijvoorbeeld mountainbiken, wielrennen, roeien, zwemmen of yoga. „Ook omdat je hersteltijd wat langer wordt naarmate je ouder wordt.”

Verder benadrukt Licht dat ouderen ervoor moeten waken om al te snel voor de gemakkelijke weg te kiezen. „Dus schaf niet meteen een elektrische fiets aan als fietsen ietsje moeilijker gaat. En mijd geen trappen omdat traplopen je wat meer moeite kost.”

Juist door je lichaam te belasten, vertraag je alle verouderingsprocessen is de boodschap van Licht. „De gezondheidsvoordelen van sporten zijn er als je jong bent en blijven als je ouder bent. Bij inactieve mensen verloopt het verouderingsproces veel sneller dan bij actieve mensen.”

Geloof ook mensen niet die beweren dat hardlopen op latere leeftijd slecht is voor je knieën, zegt Licht. „Je hebt juist een zekere stootbelasting nodig om je botdichtheid op peil te houden.”



Leeslijst