Een nieuwe versie van de slottekst van de klimaattop in Dubai die in de nacht van dinsdag op woensdag is vrijgegeven, bevat voor het eerst een oproep aan landen om af te stappen van fossiele brandstoffen, ter bestrijding van klimaatverandering. Daarbij wordt echter niet gesproken over het „uitfaseren” van fossiele brandstoffen, zoals onder meer de EU wilde, maar over een „overgang”. Dat melden internationale persbureaus.
De nieuwe tekst, die na onderhandelingen tot diep in de nacht is gepresenteerd door het voorzitterschap van de klimaattop COP28, wordt woensdagochtend voorgelegd aan de laatste plenaire bijeenkomst van de top, waar vertegenwoordigers van bijna tweehonderd landen zullen worden gevraagd unaniem akkoord te gaan.
Lees ook
Klimaattop kan alleen nog in blessuretijd succes worden
Verdrievoudiging
De slottekst roept ook op tot een verdrievoudiging van de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie per 2030, om het verbruik van steenkool versneld terug te dringen. Ook moeten technologieën als koolstofafvang en CO2-opslag worden versneld om industrieën te helpen hun uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Critici zijn echter teleurgesteld over vaagheden in de tekst, die landen volgens hen in staat zullen stellen fossiele brandstoffen te blijven gebruiken.
Als het document wordt aangenomen, zou het niettemin de eerste keer zijn in drie decennia van COP-klimaattoppen dat landen overeenstemming bereiken over een gezamenlijke transitie van olie, gas en steenkool. Die brandstoffen zijn verantwoordelijk voor 80 procent van de mondiale energievoorziening. Volgens wetenschappers zijn fossiele brandstoffen de grootste bron van de uitstoot van broeikasgassen die klimaatverandering aanjagen.
Lees ook
Veel wrevel over afgezwakt slotdocument klimaattop
De eerste reacties op de nieuwe tekst waren voorzichtig positief. „Het is de eerste keer dat de wereld zich verenigt rond zo’n duidelijke tekst over de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen”, zei de Noorse minister van Klimaat en de Milieu, Espen Barth Eide, tegen Reuters. „Het was de olifant in de kamer, eindelijk gaan we er frontaal op in.”
Er was echter ook scepsis over de voorzichtigheid van het nieuwe document. „Dit concept is een hoognodige verbetering ten opzichte van de vorige versie, die terecht tot verontwaardiging heeft geleid”, zei Stephen Cornelius van het Wereldnatuurfonds. „Het taalgebruik over fossiele brandstoffen is sterk verbeterd, maar schiet nog steeds tekort in het oproepen tot de volledige uitfasering van steenkool, olie en gas.”
Leeslijst