Tv-recensie | Onder de buitendouche met Arie Boomsma

Raven van Dorst in katzwijm. Als een halfgod daalde Arie Boomsma van de Olympus en betrad het boerenerf dat al een paar seizoenen het decor is van Boerderij van Dorst. Het zou gespeeld kunnen zijn, maar de normaal zo goedgebekte presentator leek echt een tikje onder de indruk van de verschijning van de boomlange, afgetrainde sport-influencer (49). De andere gast van de aflevering van dinsdag was bioloog en beroepsmopperaar Midas Dekkers (77), de tegenpool van de terminaal optimistische Boomsma.

Midas Dekkers heeft ten minste vijftig populair wetenschappelijke boeken geschreven, de meest relevante voor deze aflevering is wel Lichamelijke oefening waarin hij uiteenzet dat niets zo ongezond is voor de mens als sporten. Voor Boomsma is sporten, of „trainen” zoals hij het noemt, zoiets als ademen, hij leeft ervan. Arie Boomsma heeft drie jonge kinderen, Midas Dekkers pleit ervoor pasgeborenen niet met cadeaus en beschuitjes op de wereld te ontvangen; wat hem betreft sluiten jonge ouders schaamtevol hun gordijnen na de geboorte van weer een nieuw mens dat de aarde komt uitputten. Dit kon wel eens een fijne aflevering worden, het deed denken aan het BBC-programma Living with the enemy uit 2002, de RVU maakte de Nederlandse versie. Twee ‘vijanden’ logeerden bij elkaar: jager en vegetariër, een boer en een gentechnoloog, een carrière-ouder en een thuisblijfouder. Polarisatie en kloven bestonden toen ook, alleen heette het niet zo.

De bioloog strooide aanvankelijk ruimhartig met munitie. Over Arie die even zoek was op het erf. „Die is vast hardlopen of iets vies aan het eten.” Waar Arie zegt dat hij met „kleine stapjes” probeert zo duurzaam mogelijk te leven, zegt Midas dat „grote problemen grote stappen” vereisen. En de klapper: „Een sukkel die gaat trainen, eindigt als een getrainde sukkel.” Maar alles spatte stuk op Aries onverwoestbare overtuigingen. En van Dekkers obstinate gebrom bleef helemaal niets meer over toen Raven hem naar zijn huisdieren vroeg. Arie had bij aankomst al verteld dat hij thuis paarden, eenden, varkens, schapen, kippen, katten én een hond heeft. Midas heeft altijd vier poezen, zegt hij, al zit hij thans „door omstandigheden” zonder. Ze waren alle vier tegelijkertijd ongeveer twintig jaar. En dan schiet hij vol. Niks vreselijkers, zegt hij, dan een dier dat zolang bij je was te moeten begraven. Niets menselijks is de mopperaar vreemd.

Het ijs, als dat er al was, is dan zó definitief gesmolten, dat alles wat erna komt wat lauwtjes aanvoelt. Raven wil maar wat graag met Arie trainen op het erf. Strobalen werpen, boomstam heffen, sprinten met een kruiwagen. Midas smult van Aries spinazie-pannenkoeken en wentelteefjes van suikerbrood. En aan het eind van de logeerpartij is al het onkruid in de moestuin gewied en staat er een houten buitendouche naast de hot tub in de tuin. Raven trok de kleren uit en sprong onder de koude douche. Branie. Maar toen trok Arie ook z’n kleren uit en sprong erbij; Raven veranderde in een bakvis.

Omroep Zwart bracht dinsdagavond de Nederlandse versie van een Amerikaans televisieformat, That’s my jam. De Amerikaanse versie wordt gepresenteerd door Jimmy Fallon, de Nederlandse door Quinty Misiedjan – zij werd vooral bekend door haar deelname aan De slimste mens en ze was dit seizoen één van de laatste afvallers van Het perfecte plaatje. En ook dit deed ze geweldig goed. Het was energiek, het was vrolijk, het was muzikaal, grappig en het werd een chaos.

De vier kandidaten, verdeeld over twee teams, waren niet de sleetse BN’ers die in elke grote tv-show opduiken, maar echt nieuwe gezichten. Gio en Gaia, Shary-an en Vincent, zoek ze maar op als je ze niet kent. En ze konden echt wat. Dansen, zingen, improviseren. Ik zeg: programmeer dit op de zaterdagavond.



Leeslijst