Gemeente Almere grijpt naar zwaar middel om Floriade te onderzoeken

Hoe heeft de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling in Almere, in 2022 zo kunnen mislukken? Welke rol heeft de gemeente daarin gespeeld? En waarom liepen de kosten op tot ruim 100 miljoen? Om die vragen te beantwoorden, stemde de Almeerse gemeenteraad donderdagavond in met een raadsenquête.

Uit die enquête – vergelijkbaar met een parlementaire enquête, het zwaarst mogelijke middel van volksvertegenwoordigers – wil de gemeente „lessen trekken”. Tevens wil ze daarmee verantwoording afleggen aan de Almeerders.

Tijdens de raadsenquête worden betrokkenen, onder wie oud-wethouders en ambtenaren, onder ede verhoord. Betrokkenen van buiten de gemeente, zoals het bestuur van de Floriade BV, kunnen niet worden gedwongen om te verschijnen.

De enquête moet onder meer onderzoeken of de gemeente zich niet te veel heeft laten leiden door „wensdenken” en hoe het kon dat de gemeenteraad „gebrek aan grip” heeft ervaren rondom de financiën van het Floriadeproject.

Uit een onlangs gepubliceerd vooronderzoek, dit jaar uitgevoerd in opdracht van de gemeente, blijkt dat onduidelijk was wat Almere met de Floriade wilde bereiken. Ook verliep de samenwerking stroef tussen de gemeente Almere en „betrokken partners” met „tegengestelde belangen”, zoals de Floriade BV, het Rijk en de provincie Flevoland. Het lijkt alsof de gemeenteraad, zo suggereert het vooronderzoek, werd overvoerd met „veel” maar „niet altijd als duidelijk ervaren” informatie.

Tegenvallende bezoekers

Zes maanden na de opening bleek dat de Floriade niet, zoals verwacht, door twee miljoen mensen was bezocht, maar door een kleine 700.000. Ook gaf de gemeente tien keer zoveel uit als verwacht: 103 miljoen euro in plaats van 10 miljoen. In een NRC-interview stelde Floriade-directeur Hans Bakker dat het hoge prijskaartje niet betekende dat de Floriade „minder succesvol” was.

Naar aanleiding van het vooronderzoek is de afgelopen weken in de Almeerse gemeenteraad gediscussieerd of een raadsenquête niet een te zwaar middel zou zijn om de gemaakte fouten te onderzoeken. Het is namelijk een relatief duur instrument: zowel in mankracht (vijf raadsleden nemen plaats in de commissie) als financiën (naar schatting een half miljoen euro). Toch gaven het herstel van het vertrouwen van de Almeerders en het „leren van fouten” de doorslag.

De roep om dat „zware middel” klonk bovendien de afgelopen maanden ook vanuit de inwoners. Deze zomer begonnen enkele Almeerders een petitie om de raad op te roepen tot een enquête. Bij de presentatie van de petitie in de gemeenteraad noemde initiatiefnemer Jasperien van Weerdt de raadsenquête de enige oplossing die rechtdoet aan „de krater die de Floriade in de gemeentefinanciën heeft geslagen”.


Lees ook
Een paar schaarse geslaagde paviljoenen, verder is de aanblik van de Floriade treurig

De Tuin van Vrede, met twee reusachtige, knalroze bloemen met in het hart bollen waarin een plastic babypop ligt.


Leeslijst