Na tien jaar strijken de VN de vlag in Mali

De vredesmissie van de Verenigde Naties in Mali is na tien jaar afgelopen. Een woordvoerder zegt maandag tegen NRC dat de VN-vlag op het hoofdkwartier bij de hoofdstad Bamako is gezakt. De laatste militairen zijn naar verwachting voor het eind van het jaar weg.


Lees ook
Gehaast verlaat VN-missie Minusma het noorden van Mali

Een Tsjadische soldaat staat op 25 oktober voor een konvooi buiten de stad Gao, nadat de soldaten zich hadden teruggetrokken uit de bases in Tessalit en Aguelok in Mali.

United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali, luidde de volledige naam van de Minusma-missie. In 2013 zetten de blauwhelmen voet in Mali met aamvankelijk als doel toezicht te houden op een vredesakkoord tussen de Malinese regering en de Toearegrebellen. Minusma moest Mali stabiliseren, later ook door het gezag van de regering te herstellen in Centraal-Mali.

Meer dan tienduizend militairen bevolkten dertien bases in Mali. Zij kwamen steeds meer onder vuur te liggen, met name nadat een militaire junta in 2020 aan de macht kwam in het land. Die regering eiste deze zomer een „onmiddellijke terugtrekking”, en een paar dagen later trok de VN-veiligheidsraad het mandaat van Minusma in.


Lees ook
Mali wijst VN-vredesmissie Minusma de deur

Een konvooi van VN-missie Minusma in Mali, op een archieffoto uit 2019.

De laatste Nederlandse militairen zijn in september uit Mali vertrokken. Uit een evaluatie bleek dat de Nederlandse missie op belangrijke punten tekortschoot: militairen die inlichtingen moesten verzamelen, spraken niet genoeg Frans, materieel ontbrak, kennis van de lokale cultuur was beperkt. Wat Nederland wel bereikte, verdampte al snel weer.


Lees ook
Nederlandse militairen in Mali: gebrekkig Frans, te weinig spullen en verwarring over doel

Nederlandse militairen arriveren <strong>op het vliegveld van Gao</strong> bij kamp Castor, waar ze zullen deelnemen aan de VN-missie in Mali. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/12/na-tien-jaar-strijken-de-vn-de-vlag-in-mali-2.jpg”><br />
</a> </p>
<p><em>Met medewerking van Eva Oude Elferink.</em></p>
<p><dmt-util-bar article=

Leeslijst