Zes Franse tieners veroordeeld voor rol in moord op leraar Samuel Paty

Zes Franse tieners zijn veroordeeld voor hun rol in de moord op de Franse leraar Samuel Paty (47), die in 2020 werd gedood door een geradicaliseerde moslim, Abdoullakh Anzorov. Dat melden Franse media vrijdag. Paty werd door Anzorov onthoofd nadat hij op zijn Parijse school karikaturen van de profeet Mohammed had getoond tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting. Anzorov (18) werd vervolgens gedood door de politie.

Nadat Paty de karikaturen toonde werd zijn naam door leerlingen op sociale media verspreid en werd het verhaal aangedikt. Anzorov wilde Paty doden, maar wist niet wij hij was. Hij beloofde vijf van de verdachten, allen tussen de 14 en 15 jaar oud destijds, tot 300 euro om hem te vertellen hoe Paty eruitzag en waar hij hem kon vinden. Dat deden zij.

Onwaarheden over leraar op sociale media

Een zesde leerling, destijds 13, had op sociale media onwaarheden verspreid over de bewuste les van Paty, zoals dat hij moslimleerlingen eruit zou hebben gepikt en naar de gang zou hebben gestuurd. Dat klopte niet, en het meisje was überhaupt niet aanwezig in het klaslokaal die dag. Zij heeft vrijdag van de rechter een voorwaardelijke celstraf gekregen van 18 maanden.

De identiteiten van de veroordeelden zijn niet bekendgemaakt omdat zij minderjarig zijn of waren ten tijde van de moord. Volgens Le Parisien is de zwaarste straf die is opgelegd zes maanden celstraf en achttien maanden voorwaardelijke celstraf. Eind 2024 begint een rechtszaak tegen acht volwassen die verdacht worden van betrokkenheid bij de moord.



Leeslijst