Staatssecretaris Van der Burg: voor 1 januari 4.000 plekken voor asielzoekers nodig

Voor 1 januari 2024 zijn er in Nederland vierduizend opvangplekken nodig om de asielinstroom aan te kunnen. Dat heeft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel, VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad, schrijft persbureau ANP. Om het grote aantal noodzakelijke opvangplekken te bewerkstelligen, heeft hij een beroep gedaan op onder meer de Vereniging Nederlandse Gemeenten, het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Voorafgaand aan de ministerraad zei Van der Burg al dat hij bekijkt of de opvang mogelijk is op bepaalde Defensielocaties. „Bij Defensie zien we bepaalde locaties waar dat zou kunnen”, aldus Van der Burg, die ook zegt daarvoor toestemming te moeten krijgen van gemeentebesturen.

Van der Burg is met spoed op zoek naar extra opvanglocaties vanwege de „onveilige en onhoudbare” situatie in het Groningse asielzoekers- en aanmeldcentrum Ter Apel. Uit een donderdag gepubliceerde brief van de Inspectie Justitie en Veiligheid aan Van der Burg bleek dat incidenten in het centrum steeds vaker voorkomen en ernstiger worden.

Bovendien sliepen de afgelopen dagen telkens zeker driehonderd mensen te veel in het aanmeldcentrum. Voor hen „wordt niet voldaan aan de meest basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad”, aldus de inspectie.

Gesteggel in Den Haag

De uitspraak van Van der Burg volgt ook op het aanhoudende gesteggel in Den Haag over de spreidingswet. Van der Burg kondigde die wet, die het mogelijk moet maken dat gemeenten meer permanente opvangplekken creëren, afgelopen zomer aan en de Tweede Kamer nam de wet in oktober met 88 stemmen aan.

Het is echter zeer twijfelachtig of de wet dit jaar nog door de Eerste Kamer komt, ondanks dringende verzoeken van lokale bestuurders en uitvoeringsorganisaties om op te schieten. Onduidelijkheid is er vooral over of de BBB-fractie (in de Senaat de grootste met 16 zetels) voor of tegen de wet is. Om de wet ingevoerd te krijgen, zijn op dit moment nog zeker twee extra stemmen nodig, naast de steun die al min of meer zeker is.



Leeslijst