Museum de Fundatie in Zwolle verkeert in grote financiële problemen. Dat schrijven meerdere media vrijdag, op basis van een brief die De Fundatie heeft verstuurd. Het museum, dat ook een locatie heeft in een kasteel tussen Heino en Wijhe, maakte vorig jaar al verlies en kampt met een structureel tekort van 900.000 euro per jaar.
Tot dusver heeft De Fundatie deze tekorten opgevangen met de eigen reserves, maar omdat dat het komende jaar niet meer gaat lukken, heeft het museum zijn twee grootste subsidieverstrekkers, de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle, om hulp gevraagd. De Fundatie ontvangt jaarlijks zo’n 1,3 miljoen euro subsidie van Overijssel, 1 miljoen euro van de gemeente en 310.000 euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar dat is de komende jaren niet genoeg.
Minder bezoekers en gestegen kosten
Het leek de afgelopen jaren juist goed te gaan met Museum de Fundatie. Onder de vorige directeur namen de bezoekersaantallen fors toe, van 30.000 tot ruim 250.000 per jaar, met een absoluut record van 315.000 bezoekers in 2015. Maar sinds de coronapandemie zijn de bezoekersaantallen gedaald, terwijl personeels- en productiekosten tegelijkertijd flink stegen. In combinatie met een recente reorganisatie is het museum daardoor in de financiële problemen gekomen. Vorig jaar werd het museum door 160.000 mensen bezocht en leed het een verlies van 600.000 euro.
De reorganisatie binnen het museum was nodig nadat de vorige directeur, Ralph Keuning, in juni vorig jaar na vijftien jaar vertrok. Vanwege klachten over zijn leidinggevende stijl was een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat de veiligheid op de werkvloer onder zijn leiding in het geding was gekomen. Die conclusie was voor hem aanleiding om op te stappen.
Ook andere musea in zwaar weer
In de brief aan de subsidieverstrekkers benadrukte de huidige directeur Beatrice von Bormann de waarde van het museum voor de lokale economie en stelde ze dat het museum „een solide basisfinanciering” nodig heeft. „Wij verzoeken de gemeente Zwolle en de provincie Overijssel om samen met ons ervoor te zorgen dat Museum de Fundatie als een van de belangrijkste culturele instellingen in de regio zich verder kan ontwikkelen en blijvend op de kaart kan worden gezet, ook nationaal en internationaal.” De gemeente en de provincie hebben adviesbureau Berenschot de opdracht gegeven om de financiële plannen van het museum te onderzoeken.
De Fundatie is niet het enige museum dat kampt met financiële problemen. De Museumvereniging waarschuwde afgelopen oktober dat bijna de helft van haar leden vorig jaar verlies leed. Recent verkeerde ook het Cobra Museum in Amstelveen in zwaar weer, tot de gemeente eind november besloot het museum 1,4 miljoen euro te geven voor een doorstart.
Lees ook
De schilderkunst is springlevend, tonen 16 kunstenaars in De Fundatie
Leeslijst