Hoe kom je erachter wat je écht wilt, in je werk en de rest van je leven?

Verlanglijstjes

December is de maand van de verlanglijstjes. Voor Sinterklaas en Kerst. Maar ook voor het nieuwe werkjaar. We denken na over wat er anders of beter kan in onze loopbaan. Maar hoe weet je wat je écht wilt? Hoe neem je beslissingen waar je ook over een jaar nog blij mee bent?

Waarom is kiezen zo lastig?

Mensen zijn geen toppers in het nemen van beslissingen, zeggen psychologen. Vooral als het gaat om keuzes waar we geen ervaring mee hebben. Of wanneer er veel opties zijn om uit te kiezen. En als we de mogelijke opties en hun gevolgen niet goed kennen.

Daarnaast spelen irrationele processen een rol. We maken denkfouten (we vinden bijvoorbeeld informatie die onze huidige mening ondergraaft vervelend). En onze motivatie kenmerkt zich door ambivalentie en fluctuatie (we willen slank zijn én oliebollen eten én morgen weer iets anders).

Dit alles verhoogt de stress bij het maken van keuzes en daardoor wordt het nog moeilijker en nemen we slechtere beslissingen. Een neerwaartse spiraal.

Stress kan ons bijvoorbeeld het idee geven dat we moeten kiezen tussen twee extremen, terwijl we in ontspannen toestand meer opties zien. En onderzoek van bedrijfskundigen Kate Barasz en Serena Hagerty laat zien dat mensen soms hopen dat hen iets ergs overkomt, zodat ze de stress van moeilijke beslissingen kunnen vermijden.

Drie praktische aanpakken

Welke strategieën zijn er voor het nemen van beslissingen? Volgens managementonderzoekers Henry Mintzberg en Frances Westley zijn er in de werkomgeving drie dominant.

  • Eerst denken: uitzoeken wat het probleem is; oplossingen bedenken en afwegen; en dan pas uitvoeren. Deze rationele aanpak werkt goed als het probleem duidelijk is en je betrouwbare informatie hebt.
  • Eerst kijken: opeens krijg je een idee en zie je het voor je, intuïtief weet je: dit ga ik doen. Deze gevoelsaanpak werkt goed als een groot aantal elementen gecombineerd moet worden tot een creatieve oplossing of beslissing.
  • Eerst doen: je probeert iets uit op kleine schaal om te ontdekken hoe het probleem in elkaar zit en wat werkt. Deze actieve aanpak werkt goed als de situatie nieuw en verwarrend is.

Volgens Mintzberg en Westley is het slim om verschillende aanpakken te combineren. Een voorbeeld? Ik denk: eerst een dagje meelopen om te zien of een andere baan iets voor je is; kijken of die stap ook na een week nog aantrekkelijk voelt; en dan pas een plan maken voor je overstap.

Knopen doorhakken

Maar goed, knopen doorhakken blijft moeilijk. Wat helpt? Een terugkerend advies in de literatuur is: ga niet voor perfect, maar voor goed genoeg. Satisficing in plaats van maximizing wordt dat ook wel genoemd.

Waarom? Omdat de ‘betere’ keuze je uiteindelijk minder gelukkig en de ‘slechtere’ keuze je minder ongelukkig maakt dan je verwacht (helaas, we zijn serieus slecht in het voorspellen van onze emoties in de toekomst). Maar ook – spoiler alert – omdat perfecte studies, banen en eega’s in het echte leven domweg niet voorkomen.




Leeslijst