Welk boek was voor Haroon Ali spannender om te publiceren? Half (2020), over de moeizame relatie met zijn Pakistaanse vader nadat hij uit de kast kwam als homoseksueel, of Spectrum, dat onlangs is verschenen, over de veelkleurigheid van de regenbooggemeenschap? „De laatste”, zegt Ali direct. „Echt.”
„De meeste mensen weten niets van Pakistan, dus je kan het minder snel fout doen”, zegt Ali in zijn woonkamer in hartje Amsterdam. „Nu knijp ik hem iets meer. Ik ben bang dat bepaalde subgroepen zich niet vertegenwoordigd voelen, dat ze vinden dat de balans niet goed is, of dat ik bepaalde mensen wel of juist niet aan het woord had moeten laten.”
Ali (40) is nu zo’n vijftien jaar journalist. Hij schreef reisverhalen, televisie-recensies en artikelen over lhbtiq-thema’s. In 2021 en 2022 publiceerde hij in de Volkskrant twintig afleveringen van ‘de Alfabetsoep’, een serie korte interviews met mensen die een letter in de lhbtiq-vermicelli vertegenwoordigen (lesbisch, homo, bi, transgender, intersekse, queer).
In Spectrum hebben die interviews een plekje gekregen tussen tien lange essays over de belangrijkste thema’s binnen de huidige queer-gemeenschap Hij schuwt daarbij de controverse niet. Hij schrijft over hoe hypermasculiene uitingen worden geseksualiseerd door homo-mannen, door middel van een gespierd lichaam of een leer-fetisj, terwijl machomannen in andere omgevingen gewelddadig zijn tegen homo’s. Over hoe raciale stereotypen ook een hardnekkig probleem zijn binnen de lhbtiq-gemeenschap. Hij bespreekt grensoverschrijdend gedrag in de gay-scene. Al benadrukt hij dat de dreiging – homofobie – vooral van buiten de community komt. Hij beschrijft hoe lastig hij toegang kreeg tot queer moslims voor zijn documentaire Het M-woord, over lhbtiq binnen de islam, omdat hij zelf niet meer moslim is. In de inleiding legt hij uit waarom hij bepaalde onderwerpen heeft gekozen en bepaalde woorden heeft gebruikt (lhbtiq’ers of lhbtiq personen?). „Ik kan niet iedereen tevreden stellen.”
In ‘Half’ kom je rebels over: bijna met zin om heilige huisjes omver te trappen. Nu lijk je voorzichtiger.
„Het gaat er al best hard aan toe in het lhbtiq-debat. Ik stip in mijn boek wel racisme binnen de community aan en de invloed van extreem-rechts, maar het was niet mijn doel om nog meer olie op het vuur te gooien. Ik vind het als queer journalist mijn taak om te proberen de boel bij elkaar te houden.”
Waar maak je je zorgen over?
„Wat er uit extreem-rechtse hoek komt. Zoals toen Thierry Baudet en Rob Jetten met elkaar in debat gingen bij NOS op 3. Een non-binaire jongere zei in de studio: ik voel me niet veilig, ik word bedreigd. En het eerste wat Baudet daarop zegt is: ‘Wat is dat? Non-binair?’ Een trucje. Hij weet heus wel wat dat is. Forum heeft dat fragment op zijn YouTube-kanaal gezet met daaronder: stop de seksualisering van jonge kinderen. Dus aan de ene kant zegt hij: het is schadelijk voor kinderen, en aan de andere kant: waar heb je het over? Dat gaslighten vind ik frustrerend.
„Wat ik ook eng vind, is wat er online gebeurt. Ik ken uitgesproken prominente queer personen die veel haatberichten krijgen. Dat is anders dan als je wordt nageroepen als je hand in hand over straat loopt: dit is onvoorspelbaarder.”
Waar komt die weerstand vandaan?
„Non-binair gaat over gender in de breedste zin. Je ziet dat extreem-rechts een hyperversie van mannelijkheid en vrouwelijkheid propageert. Als een vrouw zich seksueel vrij gedraagt of een man geen sportschoolverslaafde, opgefokte alfaman is, dan is dat al verdacht. Dat neigt naar fascisme.”
Heb je het boek met deze groep in je achterhoofd geschreven?
„Nee, ik probeer altijd het grote, weldenkende midden in gedachten te houden. Dit boek is een ode aan de community, maar de heteroseksuele, cisgender middenmoot moet het ook kunnen begrijpen. En steekt er hopelijk wat van op. Ook zij hebben ideeën als: prima als je homo bent, maar moet je je nou zo hysterisch gedragen? Moet je als man nou met make-up over straat? Of Denk met zijn posters met ‘Zullen we weer gewoon doen?’ Het idee ‘prima als je gay bent, maar niet zo gek doen’, wil ik tegengaan.”
Eén hoofdstuk gaat over mensen met een beperking. Wat heeft dat met queer-zijn te maken?
„Veel mensen met een beperking worden gedeseksualiseerd in de media. Mensen denken daardoor dat je geen behoefte hebt aan seks. Ik vond het leuk om van Maurits, die een groeistoornis heeft en in een rolstoel zit, te horen dat hij een actief seksleven heeft. Maar queer mensen met een beperking hebben ook lastig toegang tot de uitgaanswereld.”
Dat is toch niet anders bij heteroseksuele mensen met een beperking?
„Nee, dat ben ik met je eens. Maar het geeft wel een interessante kijk op seksualiteit.”
Over elke groep die je aanstipt zou je weer een heel boek kunnen schrijven. Wat is volgens jou de rode draad?
(Lange stilte.) „Twee dingen, denk ik. Door zo veel mogelijk persoonlijke verhalen te vertellen, laat ik de menselijkheid achter al die identiteiten en labels zien. Daarnaast wil ik laten zien hoe, ook al vind ik het een beetje een suf woord, ‘intersectioneel’ queer-zijn is. Er zijn allerlei factoren die een rol spelen in hoe je je seksualiteit of genderidentiteit beleeft. Dus als jij een persoon van kleur bent, beleef je je homoseksualiteit echt anders dan een wit persoon.”
Wat hoop je dat mensen van jouw boek leren?
„Dat lhbtiq personen gewoon mensen zijn die normale dingen nastreven: een leuke partner, lieve vrienden, een baan die voldoening geeft. Wij, cisgender, homoseksuele mannen die op straat niet echt worden herkend als gay, kunnen een heel ‘normaal’ leven leiden. Maar de emancipatie van mensen die trans of non-binair zijn loopt decennia achter.”
Is de emancipatie van de cisgender homo-man voltooid? En misschien moet ik daar wit aan toevoegen?
„En als je geld hebt, denk ik. En straight passing [in een relatie met iemand van dezelfde gender, red.]. Ja, dan heb je een redelijk comfortabel leven.”
Ik moet ook denken aan het hoge aantal homoseksuele mannen in de politiek of de media. Je noemt dat in je boek de ‘roze maffia’.
„Ja, als je dat vergelijkt met lesbische vrouwen, dan domineren wij kunst, cultuur, media. Wij hebben ons toegang tot macht weten te verschaffen.”
En daar schaar jij jezelf ook onder?
„Ik ben weliswaar een Pakistaans-Nederlandse homoseksuele ex-moslim, en ik heb misschien een beetje een rommelige familie, maar ik ervaar niet meer een struggle om wie ik ben. De afstand tussen mij en mensen die wel worstelen wordt steeds groter, zoals met een queer vluchteling. Ik vraag me nu steeds vaker af, ik ben nu veertig, hoelang ben ik nog de juiste persoon om hierover te blijven schrijven? Ik moet stoppen voordat ik een cynische oude lul word. Oudere gays vinden de nieuwe taal over gender soms moeilijk. Ik wil voorkomen dat ik de jongere generatie niet alleen niet snap, maar ook niet meer wil snappen.”
Hoe kunnen wij die generatiekloof dichten?
„Door onze persoonlijke verhalen te delen. Vroeger keek ik ook zwart-wit naar de islam bijvoorbeeld. Ik dacht: je bent een goede moslim of geen moslim. Door mijn documentaire Het M-woord heb ik veel geleerd over het grijze gebied waar queer moslims zich op begeven. Zij nemen veel meer regie over hun identiteit.”
Wat heeft die documentaire teweeggebracht?
„We hebben er een Tegel mee gewonnen [de belangrijkste journalistieke prijs, red.], maar later bedacht ik dat de erkenning vooral van de witte, mainstream journalistiek kwam. Ik hoopte dat het meer debat zou opleveren binnen islamitische en Marokkaans-Nederlandse gemeenschappen. Omdat ik zelf zo open ben, dacht ik: laten we er allemaal avondjes over organiseren! Maar je merkt toch dat er nog veel angst is. Toen sommige fragmenten viral gingen op TikTok, zag je dat er ook nog veel conservatieve gedachten zijn onder jongeren.”
Lees ook
de Zap over Het M-woord
Na ‘Half’ zei je dat je tijdens het schrijven minder boos werd op je vader. Heb je ook een ontwikkeling doorgemaakt tijdens het schrijven van ‘Spectrum’?
„Ik denk wel dat ik er nog meer van doordrongen ben dat er eigenlijk geen regenbooggemeenschap is. Als jij een persoon van kleur bent, of een beperking hebt, dan beleef jij je homoseksualiteit heel anders. Tegelijkertijd ben ik nog meer van de community gaan houden. Ik vind het gewoon echt heel leuk om gay te zijn.”
Leeslijst