Het was blijkbaar het gesjouw waard: een loden kunstwerk van de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer dat miljoenen waard is, werd vorige week in zijn atelier in Frankrijk beschadigd en deels geroofd door looddieven. De vier verdachten zijn nog niet opgepakt, zegt Kiefers studiodirecteur Waltraud Forelli dinsdag desgevraagd. „De politie moet zijn werk doen. Verder wil ik er niets over zeggen.”
Het werk van Anselm Kiefer, een van de belangrijkste naoorlogse kunstenaars, geldt als zwaar. Het gaat over de beladen Duitse geschiedenis, over de vergankelijkheid van het leven, de kosmos. Zijn sculpturen zijn groot, zo niet kolossaal. En ook letterlijk zijn ze zwaar, want Kiefer werkt graag in lood.
In 2007 vestigde Kiefer een enorme werkplaats in de Parijse voorstad Croissy-Beaubourg, in een voormalig distributiecentrum van warenhuis Samaritaine. In zijn atelier, dat niet voor bezoekers toegankelijk is, bouwt hij grote sculpturen. Een deel ervan staat op het buitenterrein opgesteld. Kiefer ziet hun verwering in de buitenlucht als essentieel onderdeel van hun bestaan.
De dieven gingen er op dat buitenterrein met loden boeken vandoor, zei een vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie in de media. „Vier personen forceerden de toegang naar de parkeerplaats en knipten het stalen hek door dat om de sculptuur heen stond”, zei aanklager Jean-Baptiste Bladier in de Britse krant The Guardian. Het OM in de stad Meaux was dinsdag niet bereikbaar voor commentaar.
Tientallen boekenkasten
Anselm Kiefer maakt veel sculpturen met loden boeken en boekenkasten. „Het zijn er zeker tientallen”, zegt woordvoerder Fenneke van der Aa van museum Voorlinden. In het museum in de duinen bij Wassenaar is momenteel een solo-expositie van Kiefer te zien, waarin zo’n boekenkast (Le Prométhée mal enchaîné, 2023) een van de openingswerken is.
De Duitse kunstenaar werkt vaak langdurig aan zijn sculpturen, waarbij losse boeken soms pas na lange tijd samengevoegd worden. Het is niet altijd duidelijk wanneer een werk voltooid is.
Kiefer klinkt zijn boeken normaliter niet vast aan zijn kasten. Dat zal de boekendiefstal vergemakkelijkt hebben, maar daar staat tegenover dat ze honderden kilo’s per stuk wegen. De boekenkastsculptuur in Voorlinden weegt 10.000 kilo – het maximum dat de museumvloer kan dragen.
De loodzware, tamelijk onhandelbare sculpturen van Kiefer worden weinig op veilingen aangeboden, maar zijn zeker miljoenen waard. Volgens aanklager Bladier is er voor meer dan 1 miljoen dollar (bijna 1 miljoen euro) aan schade aangericht aan het niet met naam genoemde werk in de werkplaats in Croissy-Beaubourg.
Goedkoper dan brons
De opbrengst voor de dieven steekt daar ongetwijfeld bleek bij af. De burgemeester zei in de lokale media ervan uit te gaan dat de dieven op het metaal uit waren. „Zijn loden werken trekken bepaalde types aan.” Nederlandse handelaren in oud metaal betalen 1,30 à 1,40 euro per kilo voor oud lood. Brons, waarvoor ook wel kunstwerken worden beschadigd of geroofd, brengt bijna viermaal zoveel op.
Het is al de tweede keer dat er werk uit Kiefers Parijse werkplaats is gestolen. In 2016 stalen dieven een loden boekensculptuur en een blok marmer van 12 ton, samen ter waarde van 1 miljoen euro. Bij een inbraakpoging in 2019 verjoegen bewakers de inbrekers.
Lees ook
‘Van Gogh had geen talent. Ik ook niet.’
Leeslijst