Het Picasso Lyceum heeft bijna alleen maar onvoldoendes gekregen van de Inspectie. Die is niet te spreken over de experimentele manier van lesgeven die de middelbare school in Zoetermeer dit schooljaar heeft geïntroduceerd.
In 2020 nam koepelorganisatie Lucas Onderwijs een aantal Zoetermeerse scholen over, waaronder het Picasso, die te maken had met flink teruglopende leerlingaantallen. De overname en 3 miljoen euro subsidie van de gemeente greep Picasso aan om het onderwijs op de school verder te vernieuwen. Het nieuwe schoolplan zorgde afgelopen zomer voor een hoop commotie op de school. Vijftien van de zestig leraren vertrokken en de medezeggenschapsraad sleepte het schoolbestuur voor de Geschillencommissie, met succes.
De commotie werd vooral veroorzaakt door de overstap van een 60-minutenrooster naar instructie van een halfuur per les per week, ook voor examenvakken. Na dat halfuur werken de leerlingen zelfstandig op een ‘leerplein’, onder leiding van docenten en een onderwijsassistent. Op die pleinen worden leerlingen onvoldoende begeleid, schrijft de Onderwijsinspectie in het rapport dat afgelopen week verscheen. Ook vinden ze het moeilijk om zo lang achter elkaar zelfstandig te werken. „Leerlingen worden door allerlei niet-schoolse zaken afgeleid.”
Tekortkomingen
Tevens is het „onduidelijk” wie verantwoordelijk is voor het zicht op de ontwikkeling van leerlingen, staat in het rapport. Die hebben, naast reguliere docenten, ook een persoonlijke ‘coach’ die hun voortgang in de gaten moet houden. Volgens de Inspectie komen zowel de coach als de vakdocent weinig toe aan het volgen, registreren en analyseren van leerlingen.
Door alle tekortkomingen blijft een deel van de leerlingen „met enige regelmaat” weg van school.
Er waren aan het begin van het schooljaar ook allerlei praktische problemen. Niet alle leerlingen hadden de „juiste informatie” over hun lesrooster. Er waren leerlingen die niet in de digitale systemen konden en die niet het benodigde lesmateriaal hadden. Ook was sprake van veel personeelswisselingen en lesuitval.
Hoewel de uitvoering dus te wensen overlaat, is de Inspectie wel te spreken over de „visie, ambities, en doelen” van het Picasso Lyceum. Ook op „onderwijsresultaten” scoort de school nu nog voldoende, maar de Inspectie merkt daarbij wel op dat ze kijkt naar de resultaten vanaf 2019. „Gezien de zorgelijke kwaliteit van het onderwijs, is het van belang dat de school de resultaten nauwgezet volgt.”
„Ik kijk liever naar de toekomst dan naar het verleden”, zegt interim-rector Marien Smits. Hij zegt na zijn aanstelling in september meteen „aan de slag” te zijn gegaan.
Leerlingen hebben nu niet meer een halfuur per vak per week instructieles, maar één, twee, of twee en een half uur. „En we zijn hard bezig om beter zicht te krijgen op de leerlingen, op hoe ze er cognitief, maar ook sociaal-emotioneel voor staan”, aldus Smits.
Lees ook
Picasso Lyceum draait lessen van halfuur terug: ‘Leerlingen vroegen om meer les’
Leeslijst