Gunay Uslu wacht een nieuw kabinet niet af en vertrekt per direct naar Corendon

Van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar vliegvakantiediscounter Corendon, dat is een rare stap van staatssecretaris Gunay Uslu.

Helemaal niet, juist. Uslu (D66) keert terug naar het bedrijf waar ze al sinds eind jaren negentig bij betrokken is. Ze stond aan de basis van Corendon, met haar broer, Atilay Uslu. De huidige baas van Corendon, Steven van der Heijden, legt om persoonlijke redenen zijn taken neer en Atilay vroeg daarop zijn zus het roer over te nemen. Gunay Uslu „voelt de verantwoordelijkheid”, schreef ze in haar afscheidsbrief, om aan die oproep gehoor te geven. En dus vertrekt ze, per direct.

Is dat niet een beetje onbeschoft, na amper twee jaar alweer opstappen als bewindspersoon?

Tja, zeg het maar. Moeten demissionaire bewindslieden rustig wachten tot er een nieuw kabinet zit en dan pas opstappen, met het risico daarna maandenlang met wachtgeld thuis te zitten? Of getuigt het van een gezonde werkhouding om de formatie niet af te wachten en nu al de blik buiten de Haagse kaasstolp te richten? Feit is dat het kabinet-Rutte IV sinds deze zomer demissionair is en dus alleen maar op de winkel mag passen. Weinig ruimte voor nieuw beleid dus.

Hoe kijkt de cultuursector aan tegen haar vertrek?

Daar kunnen we kort over zijn: het valt de sector zwaar. In cultuurhistoricus Uslu had de sector een begeisterde voorvechter van zijn zaak. Juist nu kaalslag dreigt (verkiezingswinnaar PVV heeft niets met cultuur), had Uslu een dempende rol kunnen spelen. De vraag is of een nog te benoemen opvolger dat ook op die manier kan doen. Daarbij nam Uslu ook daadwerkelijk culturele kennis mee het departement in. Ze was onder meer docent cultuurwetenschappen aan de UvA, conservator en curator bij het Allard Pierson Museum en het Amsterdam Museum en werkte bij het Rijksmuseum Amsterdam.

Heeft Uslu eigenlijk wat voor elkaar kunnen boksen in die krap twee jaar?

Dat hangt ervan af wie je het vraagt. Ze regelde meer geld voor bibliotheken, zette zich in voor betere arbeidsvoorwaarden (fair pay) voor zelfstandigen in de sector, voor cultuur in het Caribisch deel van het koninkrijk en ze dwong streamingdiensten als Netflix meer Nederlandse content te maken. Ze nodigde bewindslieden uit om met haar naar voorstellingen te gaan, maar moest er door VVD’er Van Strien aan herinnerd worden dat er ook zoiets als carnaval en schuttersfeesten bestonden. Volgens De Telegraaf was ze vooral druk met „werkbezoeken, prijzen uitreiken, het teruggeven van zogeheten roofkunst en linten knippen”. Ook had ze haar handen vol aan media-affaires bij De Wereld Draait Door en NOS Studio Sport. Ze pleitte voor onafhankelijk onderzoek naar misstanden bij de omroepen. De door haar ingestelde Commissie-Van Rijn rapporteert daar binnenkort over. In haar laatste week besloot ze tegen de zin van de NPO in om omroep Ongehoord Nederland niet uit het bestel te gooien.

En nu dus naar Corendon. Is dit, om het even economisch te stellen, dan geen kapitaalvernietiging?

Het antwoord daarop kan eigenlijk alleen maar ‘ja’ zijn. Vriend en vijand zagen in haar een frisse, atypische bestuurder. Het komt niet vaak voor dat mensen zonder enige politieke ervaring hun weg kunnen vinden in de politieke jungle. In die zin is haar vertrek niet alleen een verlies voor de cultuursector, maar voor de hele politiek. Fijn voor Corendon natuurlijk, jammer voor het landsbestuur. En voor het klimaat.