Nieuwe juridische zege klimaatactivisten: België moet CO2-uitstoot fors inperken

Het huidige klimaatbeleid van België druist in tegen de mensenrechten omdat het de zorgplicht van de overheid richting burgers schendt, en dus moeten Belgische overheden de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 terugbrengen met 55 procent in vergelijking met 1990. Dat oordeelde het Brusselse hof van beroep donderdag, aldus de Belgische zender VRT. De uitspraak geldt alleen voor de Belgische staat, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk gewest.

De overheden kunnen de beslissing nog aanvechten door in cassatie te gaan, maar hebben nog niet laten weten of ze dat willen. Wallonië heeft zich volgens het hof al voldoende ingespannen om burgers te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Het oordeel is een grote overwinning voor de Belgische activistengroep Klimaatzaak, die negen jaar terug een rechtszaak aanspande tegen de Belgische overheid. Klimaatzaak vertegenwoordigt 58.000 mede-eisers. In 2021 gaf de rechter Klimaatzaak al gelijk, maar weigerde de overheid reductiedoelstellingen op te leggen – tot grote onvrede van de activisten, die in hoger beroep gingen.

Urgenda

België moet door deze uitspraak ambitieuzer klimaatbeleid gaan voeren dan in Europa is afgesproken: volgens Europese richtlijnen moest België zijn uitstoot terugdringen met 47 procent ten opzichte van 2005.

De rechtszaak van Klimaatzaak is internationaal gezien de tweede in zijn soort. De eerste was de spraakmakende Urgendazaak van 2015, waarin het Nederlandse hooggerechtshof oordeelde dat de staat zijn uitstoot in 2020 met 25 procent moest verminderen in vergelijking met 1990.

Zwitserse bejaarden

De afgelopen jaren klagen klimaatactivisten steeds vaker overheden aan om uitstootreductie juridisch af te dwingen. Tussen 1986 en 2014 dienden zo’n achthonderd klimaatrechtszaken. Tot 2022 kwamen daar ineens twaalfhonderd bij. Steeds vaker beroepen activisten zich op de mensenrechten, naar het model van Urgenda.

Zoals de KlimaSeniorinnen, een groep bejaarde Zwitserse dames die hun overheid aanklaagden omdat die hun mensenrechten zou schenden door de CO2-uitstoot niet voldoende in te perken. Zij wendden zich tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, die de zaak accepteerde. De Grote Kamer van zeventien rechters buigt zich over de zaak.

Krijgen de KlimaSeniorinnen gelijk, dan heeft dat grote consequenties voor de 47 staten die partij zijn in het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Milieuorganisaties door heel Europa zouden met die uitspraak in de hand hun overheden voor de rechter kunnen dagen.


Lees ook
Zaak voor zaak bedingt de activist zijn klimaatgelijk

Zwitserse gepensioneerden demonstreren woensdag bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.