Bij GroenLinks-PvdA manifesteren de bloedgroepen zich nog in het stemhokje

GroenLinks en PvdA deden dit jaar voor het eerst gezamenlijk mee aan de Tweede Kamerverkiezingen, maar de stemmen per gemeente zijn nog steeds langs oude partijlijnen verdeeld.

In traditionele GroenLinks-bolwerken zoals Nijmegen en Utrecht kregen kandidaten van die partij meer dan de helft van de stemmen. In noordelijke gemeenten zoals Oldambt, van oudsher het terrein van de PvdA, was twee derde van de stemmen voor kandidaten van de arbeiderspartij, onder wie lijsttrekker Frans Timmermans.

Die verdeeldheid blijkt ook uit de stemmen op deze nummer één: Timmermans kreeg deze verkiezingen van alle lijsttrekkers het kleinste aandeel stemmen. Zo’n 46 procent van de kiezers voor GroenLinks-PvdA koos voor Timmermans. Op lijsttrekker Geert Wilders stemde zo’n 90 procent van de PVV-stemmers. Daarmee heeft Wilders het grootste aandeel stemmen van alle lijsttrekkers.

Dat blijkt uit een analyse van de telbestanden die gemeenten na de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week hebben gepubliceerd. Daarin zit – bij een opkomst van bijna 78 procent – de overgrote meerderheid van de ruim 10 miljoen uitgebrachte stemmen.

Stem op een vrouw

„Bij GroenLinks-PvdA is natuurlijk iets bijzonders aan de hand”, zegt politicoloog Tom van der Meer (Universiteit van Amsterdam). „Het is een fusiepartij. Die bloedgroepen doen ertoe.” Hij kan zich voorstellen dat de PvdA-achtergrond van Timmermans een rol speelt bij de GroenLinks-achterban „Bovendien is de neiging om op een vrouw te stemmen over het algemeen sterker bij links progressieve partijen.”

Bij het uitbrengen van een voorkeursstem speelt onder meer het geslacht mee; initiatieven als Stem op een Vrouw helpen daarbij. Ook trekken kandidaten met een duidelijke regionale binding vaak voorkeursstemmen uit die gebieden.

In de verkiezingscijfers vallen twee vrouwelijke kandidaten op die in twee grote steden meer stemmen trokken dan Timmermans. In Tilburg is dat Esmah Lahlah, de tweede op de lijst en wethouder in de Brabantse stad. Het populaire Kamerlid Lisa Westerveld streefde Timmermans voorbij in Nijmegen, haar woonplaats.

Timmermans trok relatief veel stemmen in Limburg. Hij scoorde in gemeenten als Maasgouw, Leudal, Roermond meer dan 60 procent van de GroenLinks-PvdA-stem. In zijn geboorteplaats Heerlen was dat 73 procent.


Lees ook
‘We stonden erbij en keken ernaar’



<p>Illustratie Cyprian Koscielniak</p>
<p>” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/bij-groenlinks-pvda-manifesteren-de-bloedgroepen-zich-nog-in-het-stemhokje.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Ook lager op de lijst van GroenLinks-PvdA vallen nog veel stemmen, blijkt uit de voorkeurstemmen: de gemiddelde stem valt zo ongeveer op plek zes. Bij andere partijen kijkt de kiezer minder ver: stemmen voor Volt, CDA, FVD, SGP en JA21 landen gemiddeld tussen plek twee en drie. De gemiddelde PVV-stem landt tussen plek één en twee. Fleur Agema, na Wilders op de lijst bij de PVV, trekt slechts 5 procent van het PVV-electoraat. </p>
<p>Dat Wilders relatief veel PVV-stemmen trekt, merkt Van der Meer op, kan ook te maken met de onbekendheid van de rest van de kandidaten. </p>
<p>Stemmers op Nieuw Sociaal Contract kozen bijna negen op de tien keer voor lijsttrekker Pieter Omtzigt. Nicolien van Vroonhoven-Kok, nummer twee op de lijst van Omtzigt, trekt minder dan vijf procent van de voorkeurstemmen. Ter vergelijking: nummer twee van GroenLinks-PvdA, Esmah Lahlah, kan rekenen op ruim een op de tien stemmen op haar partij. </p>
<h2 class=Voorkeurszetel

Vrijdagochtend stelt de Kiesraad de uitslag van de Tweede Kamerverkiezing officieel vast. Daarna kan het parlement nog besluiten een of meerdere hertellingen uit te voeren. Dan wordt ook duidelijk of kandidaten voldoende voorkeurstemmen hebben verkregen om vanuit een onverkiesbare positie alsnog een zetel in de Tweede Kamer te bemachtigen. De nieuwe Tweede Kamer wordt, als alles volgens plan verloopt, op 6 december geïnstalleerd.

NRC onderzocht voorkeurstemmen op basis van speciale telbestanden die Stephan Okhuijsen van weblog Datagraver verzamelde op gemeentelijke websites. Alleen de gemeente Amsterdam heeft nog geen telbestand op haar website geplaatst, en geeft aan dit pas na het vaststellen van de uitslag door de Kiesraad te doen.

Op basis van de voorkeurstemmen zal GroenLinks-PvdA-kandidaat Daniëlle Hirsch een zetel bemachtigen ten koste van een andere partijgenoot. De kandidaat uit Amsterdam staat op plek 27 van de kieslijst, terwijl de partij kan rekenen op 25 zetels. Met zo’n 25.000 stemmen haalt zij de geschatte ‘voorkeursdrempel’ van zo’n 17.500 zetels makkelijk. Kandidaat Marleen Haage (plek 26) zweeft rond de voorkeursdrempel, maar zal deze waarschijnlijk niet halen. De andere kandidaten die de voorkeursdrempel halen, zijn al verzekerd van een plek in de Tweede Kamer op basis van hun plaats op de lijst.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behaalde drie kandidaten op basis van voorkeurstemmen alsnog zetel in het parlement: Marieke Koekkoek (Volt), Lisa Westerveld (GroenLinks) en Kauthar Bouchallikht (PvdA). Bouchallikht was ditmaal verkiesbaar op plek 17, maar ze kondigde in oktober aan af te zien van haar zetel, mocht ze verkozen worden. Zij schreef op sociale media „context” in het Israël/Palestina-standpunt van haar partij te missen en voelde zich onvoldoende gehoord. Bouchallikht krijgt deze verkiezingen naar verwachting zo’n 13.000 stemmen.