Met vliegtuig, veerboot, bus of trein? Brussel biedt betere bescherming – maar één boekingssysteem laat op zich wachten

Ik ga op reis en ik neem mee: handbagage. Maar hoe groot mag die koffer maximaal zijn? KLM zegt 55x35x25 cm, maximaal 12 kg. EasyJet houdt het op 45x36x20 cm en 10 kg. Budgetmaatschappij WizzAir: 40x30x20 cm, 10 kg.

Vrijwel elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen afmetingen. En aan die onduidelijkheid moet een einde komen, stelt Europees Commissaris Adina Valean (Vervoer).

De Roemeense Eurocommissaris gaf woensdag in Brussel een toelichting op nieuwe maatregelen om de rechten van Europese reizigers te versterken. Niet alleen die van vliegtuigpassagiers, maar ook voor iedereen die de trein, de bus of de veerboot neemt.

Valean wil luchtvaartmaatschappijen aansporen standaardmaten af te spreken voor handbagage. „En als aansporen niet helpt, wil ik de maatschappijen dwingen eenduidiger afmetingen te hanteren.”

De standaardgrootte van de rolkoffer is een klein, aansprekend element in het beleid voor meer rechten en betere informatievoorziening voor reizigers. Belangrijker zijn echter de Brusselse voorstellen om de rechten te beschermen van mensen die een reis hebben geboekt bij tussenpersonen, op internet of bij een fysieke intermediair. Ook mensen die een reis maken met verschillende vervoermiddelen en reizigers met een beperking moeten meer rechten krijgen.


Lees ook
‘Nederland overtreedt wet, passagier moet geld van ticket terug kunnen krijgen’

‘Nederland overtreedt wet, passagier moet geld van ticket terug kunnen krijgen’

Vouchers

Tijdens de coronacrisis hadden passagiers die een vlucht hadden geboekt bij een ticketwebsite grote moeite geld terug te krijgen bij annulering. Wie rechtstreeks een ticket had gekocht bij een luchtvaartmaatschappij, kreeg in de meeste gevallen direct zijn aankoopsom terug. Reizigers die via een ticketsite hadden geboekt, bleven vaak achter met lege handen.

Dat nu wil de Commissie aanpakken. De vernieuwde richtlijn voor pakketreizen stelt dat een reiziger binnen veertien dagen recht heeft op terugbetaling: de intermediair moet binnen zeven dagen geld retour krijgen van de vervoerder die een trip annuleert en de tussenpersoon heeft zelf ook zeven dagen voor restitutie aan de reiziger.

Verder mag een aanbetaling voor een reis niet meer dan een kwart van de reissom bedragen, behalve als een organisator een hogere aanbetaling moet doen aan een vervoerder.

Reizigers moet bovendien duidelijker worden verteld dat zij een tegoedbon (voucher) mogen weigeren als hun reis wordt geannuleerd. Zij hebben te allen tijde recht op terugbetaling, aldus de Commissie. Vouchers moeten automatisch worden terugbetaald als die niet voor het einde van een afgesproken termijn worden gebruikt.


Lees ook
ACM: consument met reisvoucher mag niet worden benadeeld

Reizigers op luchthaven Schiphol.

Als een reisbureau of touroperator die vouchers heeft uitgegeven failliet gaat, moeten reizigers ook worden beschermd. Dat is in Nederland meestal het geval, maar het geldt lang niet in heel Europa.

Vlucht gemist door trein

Verder wil de Europese Commissie dat reizigers die verschillende vervoerwijzen gebruiken, beter worden beschermd bij vertraging of annulering. Wie nu een vliegtuig mist omdat de trein naar de luchthaven vertraging had, moet vaak zelf een nieuw vliegticket kopen. Als je de trein en het vliegtuig in de toekomst boekt bij één aanbieder, heb je recht op bescherming, aldus de Commissie.

Eurocommissaris Valean wil dat vervoerders – vliegtuig, trein, bus en veerboot – meer reisgegevens delen. Dan kunnen passagiers beter kiezen hoe zij vervoermiddelen zouden willen combineren. Zij moeten sneller en duidelijker antwoord krijgen op vragen over annuleringen en vertragingen, maar ook op een vraag of de fiets mee mag in de trein en of er assistentie beschikbaar is voor mensen met een beperking.

Een belangrijk onderdeel om reizen in Europa te verbeteren ontbreekt echter in de plannen van de Commissie. En dat is een gemeenschappelijk boekingssysteem voor vliegtuig, trein en ander vervoer. Een combinatiereis met een internationale trein en een aansluitende vlucht zou net zo gemakkelijk te boeken moeten zijn als een vliegreis. Maar aan het voorstel voor deze ‘multimediale digitale mobiliteitsdiensten’ (MDMS) wordt nog steeds gewerkt, aldus Valean.

Voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans heeft lang getrokken aan het MDMS-plan, voordat hij van Brussel naar Den Haag vertrok. Het zouden vooral de nationale spoorbedrijven zijn die moeite hebben hun data te delen. De Nederlandse reisbranchevereniging ANVR vindt dat Eurocommissaris Valean veel meer werk moet maken van MDMS. ANVR-directeur Frank Oostdam noemde haar houding eerder „labbekakkerig”.

Wanneer een nieuwe voorstel voor het pan-Europese boekingssysteem klaar is, kon Valean woensdag niet zeggen. De Europese Commissie hoopt dat de eerste plannen voor een betere bescherming van passagiers voor het zomerseizoen van 2024 in nationale wetten zijn opgenomen.